Wednesday 30 January 2013

Σήμερα στο Ευγενίδειο η εκδήλωση του ΙΕΝΕ για τις επιπτώσεις της «Αραβικής Ανοιξης» στην αγορά πετρελαίου και τον ρόλο των κοιτασμάτων της Ανατ. Μεσογείου

Οι πρόσφατες ταραχές στο Μάλι, η τρομοκρατική επίθεση στο εργοστάσιο φυσικού αερίου στο Ιν Αμένας της Αλγερίας, η νέα έξαρση βίας στην Αίγυπτο και, φυσικά, ο εμφύλιος στη Συρία δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι οι ανατροπές που επέφερε η λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» στην τόσο κρίσιμη για τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη. Συνεπώς, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αποψινή ειδική απογευματινή εκδήλωση του ΙΕΝΕ με θέμα «Η Αραβική Άνοιξη, οι Επιπτώσεις στην Αγορά Πετρελαίου και ο Ρόλος των Κοιτασμάτων της Ανατ. Μεσογείου», στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, Παλ. Φάληρο), για την οποία ήδη πολλά μέλη του Ινστιτούτου έχουν δηλώσει συμμετοχή.


Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης θα προσφερθεί ένα ποτήρι κρασί και θα κοπεί η πρωτοχρονιάτικη πίττα του ΙΕΝΕ. Η εκδήλωση είναι ανοικτή μόνο στα μέλη του Ινστιτούτου που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, Παλ. Φάληρο), θα μιλήσουν γνωστοί ακαδημαϊκοί, αναλυτές και εκπρόσωποι εταιρειών του κλάδου της ενέργειας, οι οποίοι θα δώσουν, ο καθένας από την σκοπιά του, το τοπίο που διαμορφώνεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου από τις ραγδαίες γεωπολιτικές ανακατατάξεις που προκαλεί η «Αραβική Άνοιξη», σε συνδυασμό με τις πρόσφατες ανακαλύψεις πολύ σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές τρων τελευταίων σε συνάρτηση με τις μακροπρόθεσμες ανάγκες ενεργειακής προμήθειας της Ευρώπης.

Η εκδήλωση αυτή του ΙΕΝΕ έρχεται ως συνέχεια του διεθνούς συνεδρίου που οργάνωσε στην Αθήνα στις 4-6/12/2012 το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), υπό την προεδρία του καθηγ. Γιάννη Μάζη, με θέμα «Οι Εξεγέρσεις στον Αραβομουσουλμανικό Κόσμο: Ζητήματα Ειρήνης και Σταθερότητας στη Μεσόγειο».

Αναλυτικό το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

16:30-17:00 Προσέλευση - Καφές
17:00-20:00 Εκδήλωση:
Εισαγωγικά σχόλια: Δρ. Γιάννης Δεσύπρης,Πρόεδρος, ΙΕΝΕ
Εισαγωγική ομιλία: Δρ. Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας – Γεωπολιτικής, Τμήμα Τουρκικών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Παρουσιάσεις - Ομιλίες:
  • κ. Κωστής Σταμπολής, Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής, ΙΕΝΕ
  • κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος, EnergeanOil & Gas
  • Δρ. Ντίνος Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίου- Ενεργειακός Οικονομολόγος, μέλος Δ.Σ., ΙΕΝΕ
  • κ. Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος, Δ/ντής Διεθνών Δραστηριοτήτων, ΔΕΠΑ Α.Ε.
Συζήτηση - Συμπεράσματα με συντονιστή τον κ. Γεώργιο Δημητρακόπουλο,Διεθνολόγο, τ. Ευρωβουλευτή
20:00-21:00 Εκδήλωση Πρωτοχρονιάτικης Πίττας ΙΕΝE

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=66350

No comments: