Monday 28 January 2013

Η «πατάτα» στα αγροτικά Φ/Β

Αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τις εξελίξεις στο χώρο των φωτοβολταϊκών είναι οι μικρομεσαίοι επενδυτές με 50-100 kw. Εχουν απαγορευτεί νέες αιτήσεις - επιτρέπεται μόνο η επεξεργασία αιτήσεων που έχουν κατατεθεί. Τα έκτακτα τέλη αναδρομικού χαρακτήρα, 25%-35% πάνω του ΥΠΕΚΑ προκαλούν πρόβλημα βιωσιμότητας για χιλιάδες μικρές και μεσαίες επενδύσεις στην Ελλάδα.
 
Ευνοούμενοι

Η συγκέντρωση αδειών με τις αποφάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας - Κλιματικής Αλλαγής ευνοεί το παρεμπόριο αδειών, διευκρινίζει ο Τάκης Γρηγορίου από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace. Οι άδειες ιδίως των πιο ώριμων έργων περνούν σε λίγα χέρια. Ωφελημένοι συνολικά είναι οι μεγάλοι επενδυτές.
 
Αγρότες

Η αδυναμία πολλών αγροτών να χρηματοδοτήσουν το έργο εν μέσω οικονομικής κρίσης και το εμπόριο μελετών που άνοιξε τις πόρτες και στους επιτήδειους -πουλούσαν τρεις χιλιάδες ευρώ τη μελέτη- δείχνει το λάθος (!) χειρισμό της κυβερνητικής πολιτικής: προέτρεπε συλλήβδην τον αγροτικό κόσμο να επενδύσει στα φωτοβολταϊκά. Απ' την άλλη τα 700 MW που είχαν «κρατηθεί» για αγροτικά φωτοβολταϊκά (ο εθνικός στόχος είναι 2.200 MW έως το 2020) είναι μια διάκριση εις βάρος άλλων επενδυτών. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, αποδείχτηκε περίτρανα ότι ούτε και ο στόχος για τα αγροτικά Φ/Β επιτεύχθηκε: από τις περισσότερες από 6 χιλιάδες αιτήσεις στο τέλος του 2011 λειτουργούσαν μόλις 7,9 MW.
 
Μικρά οικιακά

Με χρόνο απόσβεσης τα 5 με 6 χρόνια που παραμένει ίδιος από το 2010, τα μικρά οικιακά Φ/Β αποτελούν ακόμα μία επένδυση κάπως συμφέρουσα. Υπενθυμίζεται ότι έχουν γίνει δραστικές μειώσεις στις εγγυημένες τιμές, ήταν 0,55 ευρώ/kW και έχουν φτάσει 0,25. Αναμένεται τον Φεβρουάριο να κατεβούν στο 0,23. Σε μερικές περιπτώσεις οι μειώσεις έφθασαν σχεδόν το 50%.
Παράλληλα υπήρξε και ραγδαία πτώση στις διεθνείς τιμές πανέλων τα τελευταία τρία χρόνια της τάξης του 50%. Ενα οικιακό Φ/Β 10 kW κοστίζει περίπου 15.000 και δίνει έσοδα 3.000-3.500 ― ετησίως.
Ο τομέας των οικιακών Φ/Β συνεχίζει να χρηματοδοτείται από τις τράπεζες.

(Ελευθεροτυπία, 27/1/2013)

http://www.energypress.gr/news/H-patata-sta-agrotika-F-B

No comments: