Wednesday 26 December 2012

Κρίσιμο 15μερο διαπραγματεύσεων για το φυσικό αέριο

Από το 2014 μπορεί η Κύπρος να αρχίσει να επωφελείται οικονομικά από την υπογραφή συμβολαίων για αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, εκτιμά ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης. Θεωρεί ότι, πέρα από το άμεσο όφελος για την κυπριακή οικονομία, που ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια, θα δημιουργηθούν και χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Από την προσεχή Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου, αρχίζει κρίσιμο δεκαπενθήμερο διαπραγματεύσεων με τις εταιρείες-κολοσσούς, στους οποίους έχουν κατακυρωθεί οι προσφορές.
Την ίδια ημέρα θα βρίσκονται στην Κύπρο εκπρόσωποι της ιταλικής Eni, για διαπραγματεύσεις επί του τεμαχίου εννέα, το οποίο -σύμφωνα με εκτιμήσεις- διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα υδρογονανθράκων σε ολόκληρη την κυπριακή ΑΟΖ.
Στις επτά Ιανουαρίου, έρχονται στο νησί οι εκπρόσωποι της γαλλικής Total, για να διαπραγματευθούν για το τεμάχιο δέκα, το οποίο τους ενδιαφέρει όχι μόνο για το φυσικό αέριο, αλλά κυρίως για εξόρυξη πετρελαίου.

Ο κύριος Συλικιώτης εξέφρασε την ελπίδα ότι, στις αρχές του 2013, όλα θα είναι έτοιμα για υπογραφή των συμβολαίων με τις δύο εταιρείες.Από τα δικαιώματα υπογραφής αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους περίπου διακόσια εκατομμύρια ευρώ, ενώ εξασφαλίζονται σημαντικά ποσοστά από τον καταμερισμό εσόδων, που σε κάποια τεμάχια ξεπερνούν το 70% υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

http://www.energypress.gr/news/Krisimo-15mero-diapragmateysewn-gia-to-fysiko-aerio-Apo-to-2014-ta-oikonomika-ofelh

No comments: