Friday 28 December 2012

Φωτοβολταϊκά: “παραθυράκι” ειδικής μεταχείρισης σε “θύματα” της εισφοράς

Το ενδεχόμενο επανεξέτασης περιπτώσεων επενδυτών που πλήττονται ιδιαιτέρως από την έκτακτη εισφορά επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών άφησε το ΥΠΕΚΑ διά στόματος του γενικού γραμματέα  Ενέργειας, Κώστα Μαθιουδάκη.
Μιλώντας στην εσπερίδα με θέμα «Οι νέες ρυθμίσεις για τις Φωτοβολταϊκές επενδύσεις.  Στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Ποιοι ωφελούνται, ποιοι καταστρέφονται: στο πλαίσιο της απόφασης ανάδειξης του “άρθρου μόνου” Ν.4093/2012 και ποιους εξυπηρετεί» που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) στις 19 Δεκεμβρίου, ο κ. Μαθιουδάκης σημείωσε τα κάτωθι:

—Έκτακτη εισφορά
Απαντώντας σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας ΑΠΕ, από το ακροατήριο, οι οποίοι παρουσίασαν συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ενώ τήρησαν όλες τις νόμιμες διαδικασίες, οι επιχειρήσεις τους είναι πλέον ελλειμματικές, ενώ  αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια στις τράπεζες και να καταβάλλουν ΦΠΑ για χρήματα που δεν έχουν εισπράξει, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας κ. Μαθιουδάκης είπε ότι «κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανόν να πλήττονται ιδιαίτερα», μεταφέροντας  δέσμευση του υπουργού ΠΕΚΑ Ε. Λιβιεράτου, ότι «αυτές οι περιπτώσεις θα εξεταστούν και εφόσον κριθεί αναγκαίο θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις», ενώ υποσχέθηκε επιτάχυνση των καθυστερημένων πληρωμών από τον ΛΑΓΗΕ.

—Εισφορά σε ΑΠΕ
Ο κ. Μαθιουδάκης υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για “μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα”, υπό  την έννοια ότι «δεν πρόκειται να γίνει μεταφορά χρημάτων στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από τη μείωση των ποσών καταβολής  στους παραγωγούς θα επιχειρηθεί η  διάσωση του συστήματος πληρωμής των ΑΠΕ».
Ο ίδιος τόνισε ότι «πράγματι όπως είναι σήμερα το σύστημα πληρωμών των ΑΠΕ έχει αδυναμίες», καθώς  «οι εισροές είναι λιγότερες από τις εκροές», προσδιορίζοντας το έλλειμμα που δημιουργείται σε ύψος 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Για την κλιμάκωση του επιβαλλόμενου τέλους αλληλεγγύης ο κ. Μαθιουδάκης υποστήριξε ότι έγινε για να πέσει «το βάρος αναλογικά σε αυτούς που έχουν το όφελος από αυτές τις επενδύσεις».
Υποστήριξε ακόμη ότι αν η κυβέρνηση δεν προχωρούσε σε αλλαγή του συστήματος των αποζημιώσεων των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ, τότε «το έλλειμμα θα έφθανε σε αστρονομικά νούμερα μέσα στην επόμενη διετία». Και ότι η άλλη λύση θα ήταν η άμεση μετακύληση του κόστους στους καταναλωτές, η οποία αποκλείστηκε καθώς θα επιβαρύνονταν υπέρμετρα τα νοικοκυριά και οι άλλοι παραγωγικούς τομείς.

—Οι ευθύνες της Πολιτείας
Ο  κ. Μαθιουδάκης, κατά την αρχική ομιλία του σημείωσε  ότι «το σύστημα πληρωμής των ΑΠΕ, όπως είναι σήμερα έχει μεγάλα προβλήματα», ενώ απαντώντας σε πλήθος ερωτήσεων από τους παριστάμενους στην εκδήλωση ανέφερε ότι «είναι γεγονός πως η πολιτεία δεν έχει δείξει συνέπεια», αναφερόμενος  σε μια σειρά θεμάτων,  που αφορούν στην πορεία της αγοράς των ΑΠΕ.

—Άδειες φωτοβολταϊκών
Όσον αφορά την αναστολή των αδειών και το «18μηνο», για το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι «διάστημα μέσα στο οποίο επιτρέπει ο νόμος να υλοποιηθεί μία επένδυση με κλειδωμένη τιμή, ασχέτως αν στο μεταξύ έχει μειωθεί το επενδυτικό κόστος», ο κ Μαθιουδάκης είπε ότι τα μέτρα αυτά, που ίσχυσαν από τον περασμένο Αύγουστο ήταν επιβεβλημένα, αν και έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί από πολύ νωρίτερα, καθώς είχαν ήδη υπερκαλυφθεί οι στόχοι των φωτοβολταϊκών επενδύσεων.

—Εγγυημένες τιμές
Ο γενικός γραμματέας Ενέργειας  υπεραμύνθηκε και της μείωσης των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά, λέγοντας ότι «οι συγκεκριμένες επενδύσεις αρχικά είχαν εγγυημένες αποδόσεις 30 έως 50%», ενώ ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, πως για να δοθεί ώθηση στην αγορά, «και τα σουπερ μάρκετ στην αρχή προσφέρουν δωρεάν κάποια προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια χρεώνουν κανονικά».

http://www.econews.gr/2012/12/27/fotovoltaika-eisfora-ypeka-93920/

No comments: