Wednesday 26 December 2012

Το 50% του Nabucco θέλει να αγοράσει η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ, σύμφωνα με τους Βούλγαρους

Η κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ στην Κασπία, το οποίο προορίζεται να τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο το Νότιο Διάδρομο, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να αποκτήσει μερίδιο 50% στον αγωγό Nabucco, όπως αποκάλυψε ο διευθύνοντας της βουλγαρικής Bulgarian Energy Holding (BEH), Μιχαήλ Αντόνωφ. Πρόκειται για μια κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα στο Νότιο Διάδρομο και εφόσον επιβεβαιωθεί, αποτελεί σαφές πλεονέκτημα υπέρ του συγκεκριμένου αγωγού.
Ο ίδιος ο Αντόνωφ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι «διεξάγουμε συζητήσεις σε καθημερινή βάση. Αναμένουμε το Σαχ Ντενίζ να αποκτήσει το 50% των μετοχών». Πρόσθεσε ότι «μια τέτοια συμφωνία θα τονώσει πολύ τις προοπτικές του Nabucco».
Σημειώνεται ότι οι εταίροι στην κοινοπραξία του αγωγού Nabucco είναι οι εταιρείες OMV, BEH, Botas, Transgaz, MOL και RWE. Σύμφωνα με τον Αντόνωφ, η σχετική συμφωνία θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί ήδη από τις 10 Ιανουαρίου, δηλαδή στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των εταίρων του Nabucco.

Θυμίζουμε ότι η γερμανική RWE έχει εκφράσει τους τελευταίους μήνες την επιθυμία της να εξέλθει από το σχέδιο, πουλώντας το μερίδιό της είτε στους υπόλοιπους συμμετέχοντες, είτε σε τρίτα μέρη. Παρόλα αυτά, η είδηση για απόκτηση μεριδίου της τάξης του 50% από το Σαχ Ντενίζ ξεπερνά αυτό το στενό πλαίσιο και πιθανότατα θα σηματοδοτήσει εξελίξεις στο παιχνίδι του Νοτίου Διαδρόμου. Βεβαίως, προς το παρόν οφείλουμε να κρατάμε μικρό καλάθι, καθώς η ανακοίνωση αυτή του Αντόνωφ δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως ούτε από το Σαχ Ντενίζ, ούτε από το κονσόρτιουμ του αγωγού. Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται εξελίξεις εντός των επομένων ημερών.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=65175

No comments: