Monday, 24 December 2012

Σόλων Κασίνης: «Σε τρία χρόνια γεωτρύπανα στην Κρήτη»

«Σε δύο με τρία χρόνια θα δούμε το πρώτο γεωτρύπανο εξόρυξης φυσικού αερίου στην Ελλάδα και σε τέσσερα με πέντε  θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της γεώτρησης».
Αυτό το χρονοδιάγραμμα στη διαδικασία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια δίνει, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο διευθυντής Ενέργειας της Κύπρου και κεντρικό πρόσωπο της ενεργειακής διπλωματίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Σόλωνας Κασίνης. Εχοντας χειριστεί με μαεστρία τις μυστικές διαπραγματεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης έως την υπογραφή σημαντικών διμερών συμφωνιών με γειτονικές χώρες και πετρελαϊκούς κολοσσούς, ο κ. Κασίνης αναλύει το μεγαλόπνοο σχέδιό του να καταστήσει την Κύπρο ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου και να τη συνδέσει με την Ελλάδα, σχηματίζοντας ένα γεωστρατηγικό δίχτυ ασφάλειας για ολόκληρο τον ελληνισμό. Αποκαλύπτει πως του έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά να του απονεμηθεί η ελληνική υπηκοότητα ώστε να συνδράμει ουσιαστικά την εθνική προσπάθεια, επαναλαμβάνοντας πως αυτή τη στιγμή «χρειαζόμαστε πατριώτες», ενώ εκφράζει την πικρία του για το γεγονός πως έως και πέρυσι ακόμα δεν τον πίστευε κανείς όταν μιλούσε για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου: «Μόνο ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος με πίστεψε», μας λέει συγκινημένος.
Η σοβαρότητα και η μεθοδικότητα αποτελούν για τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ενέργειας της Κύπρου βασικούς πυλώνες της εθνικής στρατηγικής για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως οι υδρογονάνθρακες και από αυτή την κατεύθυνση θεωρεί ότι δεν πρέπει να αποκλίνει στο ελάχιστο η χώρα μας. «Με υπομονή, αυτοσυγκράτηση και επιστημονική μεθοδολογία να συνεχίσει το έργο της η Ελλάδα. Εχω ήδη προσεγγίσεις από μεγάλες εταιρείες που αδημονούν πότε θα ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης για να αγοράσουν τα δεδομένα και να τα αξιολογήσουν». Ο κ. Κασίνης πιστεύει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας μπορούν να επιτευχθούν συντομότεροι χρόνοι στο ερευνητικό στάδιο καθώς και συνολικότερα μέχρι να φτάσει στην επιφάνεια της θάλασσας ελληνικό φυσικό αέριο.

«Εμείς στην Κύπρο ουσιαστικά ξεκινήσαμε τις έρευνες το 2006 και ολοκληρώσαμε τη γεώτρηση το 2011. Θεωρείται μία γρήγορη διαδρομή. Είμαι σίγουρος ότι και με τη δική μας συνεργασία τα πέντε χρόνια που κάναμε εμείς μπορούμε να τα κάνουμε τρία μέχρι να εμπλακούν μεγάλες εταιρείες που έχουν και την οικονομική δύναμη αλλά και την ισχύ να δημιουργήσουν συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα». Βέβαια, διατηρεί επιφυλάξεις για την επιστημονική μεθοδολογία στην οποία στηρίζονται οι εκτιμήσεις των Γερμανών ειδικών της Deutsche Bank που κάνουν λόγο για αποθέματα υδρογονανθράκων άνω των 400 δισ. ευρώ. «Θεωρώ την εκτίμηση των Γερμανών βεβιασμένη. Τώρα γίνονται ουσιαστικές και πρόσφατου τύπου σεισμικές έρευνες στην Ελλάδα. Ας περιμένουμε. Δεν θέλω να δείχνουμε ότι δεν είμαστε σοβαροί σε μεγάλες εταιρείες που θα επιδιώξουμε να έρθουν να εμπλακούν και να δαπανήσουν τεράστια ποσά. Ας λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε γεώτρηση κοστίζει περίπου 100 εκατ. δολάρια».
Σε αυτό το πλαίσιο αποκηρύσσει τις συζητήσεις αλλά και τα σενάρια που διακινούνται βάσει των οποίων η Ελλάδα θα μπορούσε να αποπληρώσει το χρέος της ξεπουλώντας τον εν δυνάμει ενεργειακό πλούτο της. «Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι να κατανοήσουν και οι πολιτικοί τον τρόπο αξιοποίησης των υδρογονανθράκων. Το θέμα δεν είναι να αποπληρώσουμε μόνο τα χρέη. Με σωστή διαχείριση μπορεί να δίνεται ένα μέρος για τον σκοπό αυτό, ένα άλλο μέρος σε κοινωνικές παροχές και έργα υποδομής και το υπόλοιπο να μείνει ως απόθεμα για τις επόμενες γενιές», σημειώνει.
Ο κ. Κασίνης, αφού αναφέρει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί ικανοί άνθρωποι για να βοηθήσουν, μας λέει ότι ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, του έχει ζητήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην εθνική αυτή προσπάθεια. «Υπάρχουν σκέψεις από την ελληνική πλευρά να γίνω Ελληνας υπήκοος και στις σκέψεις αυτές απάντησα ότι θα το κάνω αμέσως. Ετσι ή αλλιώς, με υπηκοότητα ή όχι, είμαι έτοιμος να έρθω στην Ελλάδα και να δουλέψω νυχθημερόν. Είναι προσωπική και εθνική υποχρέωση». Ενα ζήτημα, όμως, που θεωρεί ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι να αφήσουμε στο παρελθόν τις δυσκίνητες μορφές διαχείρισης τόσο μεγάλων προκλήσεων. «Οι 17 επιτροπές που έχουν γίνει πρέπει να επαναξιολογηθούν και να συγκροτηθούν νέες με ανθρώπους που θα ασχοληθούν σε βάθος».
Στο μεταξύ, τα 60 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου που εκτιμά ότι θα πιστοποιηθούν και από τα ευρήματα των γεωτρήσεων στα 13 οικόπεδα νοτίως της Κύπρου δημιουργούν νέα δεδομένα για την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς τα αποθέματα αυτά ισούνται με τα συνολικά αποθέματα της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Για τον κ. Κασίνη ήρθε η ώρα ενός ευρύτερου σχεδιασμού που θα ενισχύσει τη γεωπολιτική θέση Κύπρου και Ελλάδας στη Μεσόγειο. «Στόχος μας είναι η Κύπρος να γίνει ενεργειακός κόμβος με την κατασκευή εργοστασίου υγροποίησης του φυσικού αερίου που θα προέρχεται από το Ισραήλ, τον Λίβανο, και την κυπριακή ΑΟΖ και την κατασκευή εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας. Βρισκόμαστε σε επαφές από κοινού με την ελληνική πλευρά ώστε μέσω της Κρήτης να διοχετεύουμε σε πρώτη φάση ηλεκτρική ενέργεια προς την Ευρώπη».
 
Γιατί η Deutsche Bank επιμένει στην «έκπληξη» με τα ελληνικά κοιτάσματα το 2013

Στον αστερισμό του πετρελαίου κινείται εσχάτως και εν μέσω της δοκιμασίας του μνημονίου η χώρα μας στις διεθνείς αγορές, καθώς πληθαίνουν οι επιστημονικές ενδείξεις, αλλά κυρίως οι εκθέσεις διεθνών οικονομικών οργανισμών, περί ύπαρξης εντυπωσιακού μεγέθους κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια. Με οικονομικές αποτιμήσεις της τάξεως των 400 έως 600 δισ. δολαρίων, η Ελλάδα μπαίνει στο ισχυρό κλαμπ των εν δυνάμει πετρελαιοπαραγωγών κρατών και ενώ βρίσκονται σε αρκετά πρώιμο στάδιο οι έρευνες για την τεκμηρίωση των διαθέσιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στον υποθαλάσσιο χώρο της πατρίδας μας. Τον χορό των υπεραισιόδοξων εκτιμήσεων για την ενεργειακή δυναμική που ενδέχεται να αναπτύξουμε σε χρονικό βάθος δεκαετίας με αποτέλεσμα τη θεαματική ανάταξη των δημοσιονομικών μεγεθών της εθνικής μας οικονομίας σέρνει ο γερμανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός της Deutsche Bank.

Σε δύο πρόσφατες εκθέσεις της η γερμανική τράπεζα τοποθετεί στο επίκεντρο των οικονομικών αναλύσεών της τα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και τις θεαματικές επιπτώσεις που θα έχει η εκμετάλλευσή τους τόσο στην ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της Ελληνικής Δημοκρατίας όσο και στη βελτίωση των όρων της καθημερινότητας των πολιτών της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Γερμανών αναλυτών προ δεκαπενθημέρου και με την προϋπόθεση ότι θα επαληθευτούν οι έως τώρα γεωλογικές μελέτες, τα υποθαλάσσια αποθέματα φυσικού αερίου αποτιμώνται σε 427 δισ. ευρώ, τα οποία μεταφράζονται σε 214 δισ. ευρώ καθαρό όφελος για το Δημόσιο ή αλλιώς 107% του σημερινού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Η ανακήρυξη της χώρας μας σε 15η μεγαλύτερη κάτοχο κοιτασμάτων φυσικού αερίου στον κόσμο θα αναδιατάξει τη θέση της στη γεωπολιτική σκακιέρα και εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει συνθήκες ενός σαφώς καλύτερου οικονομικού μέλλοντος. Στο θέμα επανήλθε με νέα έκθεσή της η Deutsche Bank την περασμένη Τρίτη, επιμένοντας ότι το φυσικό αέριο των 600 δισ. δολαρίων, που όπως όλα δείχνουν θα ανακαλυφτεί στην Ελλάδα, θα αποτελέσει ένα από τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τη διεθνή επιχειρηματική σκηνή.

(www.protothema.gr, 23/12/2012)

http://www.energypress.gr/news/Solwn-Kasinhs:-Se-tria-hronia-gewtrypana-sthn-Krhth

No comments: