Friday 11 January 2013

«Πράσινο» για το φωτοβολταϊκό 10 MW στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ άναψε το πράσινο φως για αξιοποίηση της νεκρής ζώνης με την εγκατάσταση μεγάλης μονάδας φωτοβολταϊκών -της τάξης των 10 MW του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η έγκριση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου και οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ σύντομα, με στόχο η παραγωγή ηλεκτρισμού από αυτό να ξεκινήσει πριν το τέλος του 2013. Έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι πολεοδομικές άδειες και οι απαιτούμενες άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, και έχει γίνει η απαραίτητη συνεννόηση με την Αρχή Ηλεκτρισμού.
Το φωτοβολταϊκό πάρκο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του πανεπιστημίου, θα μετατρέψει το ακαδημαϊκό ίδρυμα σε ανεξάρτητο ενεργειακά οργανισμό με σχεδόν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη λειτουργία του. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου καταναλώνει ετησίως περίπου 16 εκατ. κιλοβατώρες, ενώ η παραγωγή από το φωτοβολταϊκό πάρκο υπολογίζεται σε 17 εκατ. κιλοβατώρες ετησίως.

Το όλο θέμα, με τις ιδιομορφίες του -ότι δηλαδή γίνεται από ακαδημαϊκό ίδρυμα, με χρηματοδότηση από κοινωφελές ίδρυμα, με κέρδη που θα δίδονται για εκπαιδευτικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς και μάλιστα στη νεκρή ζώνη- έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ενός από τα πιο γνωστά διεθνή εξειδικευμένα περιοδικά για θέματα φωτοβολταϊκών (το pv magazine) το οποίο στο τελευταίο του τεύχος δημοσιεύει και σχετικό αφιέρωμα.
Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα κοστίσει γύρω στα €14 εκατ. από τα οποία τα €7 εκατ. θα είναι δωρεά προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου από το ίδρυμα «Αθανάσιος Κτωρίδης», ενώ τα υπόλοιπα €7 εκατ. συμφωνήθηκε να δοθούν ως άτοκο δάνειο προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου από το ίδιο ίδρυμα. Από τη λειτουργία του πάρκου αναμένεται να υπάρχουν και αξιόλογα έσοδα, τα οποία με βάση τη συμφωνία του ιδρύματος «Αθ. Κτωρίδης» με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα διατίθενται μέσω υποτροφιών σε φοιτητές και ερευνητές, ενώ μέρος των εσόδων θα διατεθεί και για το Ινστιτούτο Πρωτοποριακών Ερευνών του Πανεπιστημίου.

(του Πέτρου Θεοχαρίδη, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ)

http://www.energypress.gr/news/Prasino-gia-to-fwtoboltaiko-10-MW-sto-Panepisthmio-Kyproy

No comments: