Friday, 25 January 2013

Τουρκία: Ρεκόρ ιδιωτικοποιήσεων στον ενεργειακό τομέα το 2012

Ρεκόρ ιδιωτικοποιήσεων στο τομέα της ενέργειας πραγματοποίησε το 2012 η γειτονική Τουρκία, εισπράττοντας 9,5 δις δολ. από τις πωλήσεις κρατικών εταιρειών, με τους αγοραστές να είναι κυρίως ξένοι επενδυτές. Μάλιστα, το 70% των αποκρατικοποιήσεων αυτών αφορά τον τομέα του ηλεκτρισμού. Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την πώληση ενεργειακών επιχειρήσεων σε ιδιώτες και κατά τους πρώτους μήνες του 2013.

Συνολικά 45 ενεργειακές κρατικές εταιρείες ιδιωτικοποιήθηκαν μέσα στη χρονιά που πέρασε, ανάμεσα στις οποίες και σε στρατηγικής σημασίας τομείς όπως τα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Έτσι, μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η πετροχημική βιομηχανία Petkim, ο θερμοηλεκτρικός σταθμός Seyitomer, οι εταιρείες ενεργειακών δικτύων Gediz και Akdeniz, καθώς και υδροηλεκτρικοί σταθμοί, δίκτυα διανομής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ορυχεία άνθρακα κ.ά. πωλήθηκαν εντός του 2012 σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Η τουρκική κυβέρνηση, μάλιστα, είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας και σε άλλες εταιρείες. Έτσι, μεγάλες εταιρείες ηλεκτρικών δικτύων, όπως η εταιρεία Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ, η οποία έχει την ευθύνη του ηλεκτρικού δικτύου στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, η Dicle Elektrik Dağıtım και η Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. θα δοθούν για ιδιωτικοποίηση με διαγωνισμό που προκηρύχθηκε για τις 19 Φεβρουαρίου. Εξάλλου, το 2013 η κυβέρνηση Ερντογάν σκοπεύει να προκηρύξει διαγωνισμούς για την αποκρατικοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας πολλών υδροηλεκτρικών και θερμικών σταθμών.

Οι εταιρείες που έχουν ως τώρα ιδιωτικοποιηθεί συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών επενδυτών, όπως η ρωσική Gazprom, η οποία απέκτησε το 60% των μετοχών της εταιρείας φυσικού αερίου Avrasyagaz, ενώ το ίδιο περίπου ποσοστό της Enerji in Petkim κατέχει πλέον η αζερική SOCAR.

Οι στόχοι ως προς τα κρατικά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι για το τρέχον έτος: σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, θα επιδιωχθεί να αυξηθούν κατά 30% σε σχέση με το 2012, με την προτεραιότητα να παραμένει στον τομέα του ηλεκτρισμού.

Οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις εξυπηρετούν μία σειρά από στόχους της τουρκικής κυβέρνησης. Σε βραχεία κλίμακα, η αποκρατικοποίηση στοχεύει στο να πατάξει κρούσματα ενεργειακών απωλειών ή και διαφθοράς, που ήταν ως τώρα συνήθη στις, μέχρι πρότινος, κρατικές ενεργειακές εταιρείες στην γειτονική μας χώρα. Ένας ακόμη μεγαλύτερος στόχος είναι η αύξηση των κρατικών εσόδων, αλλά και η σταδιακή συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό την απελευθέρωση ενεργειακών υπηρεσιών και δικτύων.

Τέλος, ο πιο φιλόδοξος στόχος της κυβέρνησης Ερντογάν, που εξυπηρετείται (και) με την στρατηγική των «γενναίων» αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα του ηλεκτρισμού, είναι το να καταφέρει η Τουρκία να συγκαταλέγεται ως το 2023 ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=66215

No comments: