Friday, 25 January 2013

Ακόμη πιο υψηλούς στόχους για ΑΠΕ και ενεργειακή απόδοση θέτει η Ε.Ε. για το 2050

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, από κοινού με την ενεργειακή απόδοση, συνιστούν υψηλές προτεραιότητες για την Ε.Ε. ενόψει της υιοθέτησης του road map με ορίζοντα το 2050. Κοινή συνισταμένη αποτελεί ο στόχος της απ-ανθρακοποίησης από το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα κατά 80-95%. Ο Ενεργειακός Χάρτης 2050, που παρουσιάσθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από την Κομισιόν, αναμένεται να ψηφισθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εντός του Μαρτίου.
Σε ψήφισμα που ενέκρινε χθες η Επιτροπή Ενέργειας, με σημαντική συναίνεση (35 ψήφοι υπέρ, 9 κατά και 14 αποχές) επισημαίνεται ότι τα «εργαλεία» προς ένα ενεργειακό σύστημα, απαλλαγμένο από τον άνθρακα μέχρι το 2050, αποτελούν οι ΑΠΕ, η ενεργειακή απόδοση και ο καθορισμός ενός πλαισίου πολιτικής ως το 2030, προκειμένου να διασφαλισθεί σταθερό νομικό πλαίσιο για τους επενδυτές.
Η εισηγητής για τον Ενεργειακό Χάρτη 2050, ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλα υπογράμμισε ότι η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. έχει ένα πολύ ενεργό ρόλο να διαδραματίσει, υπό τη σκιά της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα, καθώς και για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κομισιόν, είπε η ίδια, θα πρέπει να προτείνει στρατηγικές για μετά το 2020 και να υποβάλει άμεσα ένα πλαίσιο για την ενεργειακή πολιτική, με ορίζοντα το 2030.
Τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας υποστήριξαν ότι οι ΑΠΕ, η ενεργειακή απόδοση και οι ενεργειακές υποδομές αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ επιλογές για τη λειτουργία ενός ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος χωρίς άνθρακα ως το 2050 και κάλεσαν την Κομισιόν να διερευνήσει τη δυνατότητα υιοθέτησης ενός σεναρίου που θα περιλαμβάνει τη σύνθεση των ΑΠΕ με την ενεργειακή απόδοση.

Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει η Κομισιόν να υποβάλει τη μετά το 2020 στρατηγική, η οποία θα είναι συμβατή με την ατζέντα χωρίς άνθρακα ως το 2050, τονίζεται με σαφήνεια στο ψήφισμα της Επιτροπής Ενέργειας. Τα ορόσημα και οι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών αερίων, τις ΑΠΕ και την ενεργειακή απόδοση θα πρέπει, λέει το ψήφισμα, να καθορισθούν, με στόχο τη δημιουργία ενός φιλόδοξου και σταθερού νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου. Ωστόσο, αναγνωρίζεται η δυσκολία ενός τέτοιου εγχειρήματος, καθώς προϋποθέτει, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, πανευρωπαϊκή διακυβέρνηση.
Στο σκηνικό, πάντως, που αρχίζει να διαμορφώνεται πλέον για το μελλοντικό ενεργειακό σύστημα στην Ε.Ε. αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος και του φυσικού αερίου, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει, όπως επισημαίνεται, έναν σχετικά γρήγορο και αποδοτικό από πλευράς κόστους τρόπο μείωσης της εξάρτησης από άλλα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και παράλληλα μια ευέλικτη και αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την εξισορρόπηση της μεταβλητής, που λέγεται παραγωγή και προμήθεια ενέργειας από ΑΠΕ.
Από τον προβληματισμό των μελών της Επιτροπής δεν διαφεύγει το γεγονός της ενεργειακής φτώχειας και της απασχόλησης, που χαρακτηρίζει ορισμένα κράτη-μελη της Ε.Ε. και για το λόγο αυτό υποδεικνύεται η ανάγκη αυτά τα κράτη, σε συνεργασία με την Κομισιόν, να αναζητήσουν προσαρμοσμένες λύσεις που θα αποδίδουν έμφαση στα χαμηλά εισοδήματα και τα ευάλωτα νοικοκυριά.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=66174

No comments: