Wednesday 9 January 2013

Τουρκία: Θέλουμε άλλα 6 Bcm LNG - Πιθανές πηγές οι ΗΠΑ και το Κατάρ

Άλλα 6 bcm LNG επιδιώκει να αγοράσει η Τουρκία, μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων, με στόχο την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών της αναγκών. Ανάμεσα στις υποψήφιες χώρες είναι και το Κατάρ, όπως αποκάλυψε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ. Όπως δήλωσε, μάλιστα, ο Γιλντίζ, η Τουρκία θα μπορούσε να αγοράσει LNG κι από τις ΗΠΑ, αν οι τελευταίες ήταν πρόθυμες να πουλήσουν, αναφέρει το Reuters.
Οι επαφές με το Κατάρ έχουν ήδη ξεκινήσει, ωστόσο, όπως δήλωσε εχθές ο Υπουργός της γείτονος, το αραβικό βασίλειο, που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό LNG στον κόσμο, ίσως να μην παράσχει στην Τουρκία το σύνολο των επιπλέον ποσοτήτων που χρειάζεται.
Η Τουρκία επιθυμεί να προμηθευθεί το LNG ως το 2015, επισήμανε ο Γιλντίζ.
Ήδη, η Τουρκία προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και LNG από τη Νιγηρία και την Αλγερία, με τις οποίες έχει συνάψει μακροχρόνια συμβόλαια. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει παρόμοιο συμβόλαιο με το Κατάρ. Η ημερήσια ζήτηση φυσικού αερίου στην Τουρκία έφτασε, στα τέλη του 2012, τα 125 εκατ. κυβ. μέτρα, και αναμένεται να αυξηθεί στα 220 εκατ. κυβ. μέτρα τη χειμερινή περίοδο, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Ενέργειας της χώρας.
Η Τουρκία έχει συζητήσει το σχέδιο κατασκευής σταθμού αεριοποίησης φυσικού αερίου (ετήσιας χωρητικότητας 5-6 bcm) με το Κατάρ, στον Κόλπο του Ξηρού στην Ανατολική Θράκη, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι, στα μέσα Δεκεμβρίου, ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Ρίτσαρντ Λούγκαρ, είχε δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να δώσει πρόσβαση στο δικό της φυσικό αέριο στους νατοϊκούς συμμάχους της στην Ευρώπη ώστε να αντιμετωπίσουν το μονοπώλιο της Ρωσίας στο φυσικό αέριο, καθώς και να βοηθήσει την Τουρκία να μειώσει την εξάρτησή της από το ιρανικό αέριο.
Ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει σημαντικά την παραγωγή φυσικού αερίου, μέσω της εφαρμογής νέων τεχνικών μεθόδων εξόρυξης. Παρ’ ολ’ αυτά, η εγχώρια αντιδρά σε αύξηση των εξαγωγών, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα αύξανε τις τιμές φυσικού αερίου – θέση στην οποία έχουν βρει ισχυρή στήριξη από μέλη του Κογκρέσσου.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=65587

No comments: