Wednesday 9 January 2013

Δραματικό τρίμηνο για τη ρευστότητα της ενεργειακής αγοράς

Τρείς πηγές ρευστότητας, που δεν είναι όμως άμεσης απόδοσης. Η νέα χρονιά ξεκινάει με τρείς δραματικούς μήνες για την ενεργειακή αγορά, καθώς, σύμφωνα με αξιόπιστους παρατηρητές, δεν θα υπάρξει νωρίτερα κάποια ανάσα στη ρευστότητα που λείπει από το σύστημα, ενώ δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί η κατάσταση λόγω της διόγκωσης των απλήρωτων λογαριασμών προς τη ΔΕΗ.
Τα περίπου 150 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στη ΔΕΗ ως δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είναι αυτά που άμβλυναν για λίγο την παρατηρούμενη ταμειακή ασφυξία, ωστόσο είναι σταγόνα στον ωκεανό. Ο ΑΔΜΗΕ εμφανίζεται να χρωστάει περίπου 500 εκατ. στους ιδιώτες θερμικούς ηλεκτροπαραγωγούς και ο ΛΑΓΗΕ περίπου 400 εκατ. ευρώ στους ηλεκτροπαραγωγούς από ΑΠΕ. Με τη σειρά τους οι ιδιώτες των μονάδων φυσικού αερίου εμφανίζονται να χρωστάνε περίπου 400 εκατ. ευρώ στην ΔΕΠΑ για το αέριο που έχουν προμηθευτεί.
Γιατί όμως γίνεται λόγος για δραματικό τρίμηνο; Διότι δεν προβλέπεται να «πέσουν» νωρίτερα χρήματα στο σύστημα, από τις τρείς πηγές στις οποίες έχουν επενδυθεί ελπίδες: Την εξόφληση των χρεών του δημοσίου προς τη ΔΕΗ, τις δημοπρασίες δικαιωμάτων CO2 και την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που θα αποφασιστεί σύντομα από τη ΡΑΕ.

Οι οφειλές του δημοσίου προς τη ΔΕΗ φτάνουν τα 170 εκατ. ευρώ. Από αυτά, εκείνα του στενού δημόσιου τομέα είναι περίπου 90 εκατ. ευρώ. Γιαυτά έχει ληφθεί σχετική απόφαση μετά από συνεννόηση του υφυπουργού Ενέργειας κ. Ασ. Παπαγεωργίου με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα. Τα υπόλοιπα αφορούν χρέη Δήμων και άλλων φορέων του ευρύτερου δημοσίου και δεν θεωρείται ρεαλιστικό να περιμένει κανείς την αποπληρωμή τους. Αλλά και για τα 90 εκατ. ευρώ, η γραφειοκρατία είναι μεγάλη και δεν πρόκειται, σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις, να έρθουν λεφτά πριν περάσουν δύο – τρείς μήνες.
Οι δημοπρασίες δικαιωμάτων CO2 θα δώσει σημαντική ρευστότητα, καθώς, μόλις ξεκινήσει η διαδικασία θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 15 μέρες ή κάθε μήνα). Πρόκειται για νέο δεδομένο, καθώς από την 1η Ιανουαρίου οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες δεν δικαιούνται δωρεάν δικαιώματα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και θα πρέπει να πληρώνουν για όλες τις ανάγκες τους. Τα έσοδα από τις δημοπρασίες θα πηγαίνουν στον ΛΑΓΗΕ και έτσι αναμένεται να κλείσει κατά τι η «τρύπα» του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, δεν πρόκειται να εισρεύσουν στο σύστημα έσοδα πριν περάσουν 2 – 3 μήνες.
Και η τρίτη πηγή από την οποία αναμένεται να τονωθεί η ρευστότητα, δηλαδή η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, επίσης δεν πρόκειται να αποδώσει νωρίτερα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η σχετική απόφαση της ΡΑΕ και στη συνέχεια θα μπεί στους λογαριασμούς του δεύτερου διμήνου.
Πρέπει δε να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις στο ρεύμα (τιμολόγια, ΕΤΜΕΑΡ κ.λπ.) καθώς και η συνέχιση της διασύνδεσης των λογαριασμών της ΔΕΗ με το «χαράτσι» του ΕΕΤΗΔΕ, σε συνδυασμό με την ολοένα και μεγαλύτερη οικονομική ανέχεια των νοικοκυριών, θεωρείται ως ένα ιδιαίτερα επισφαλές περιβάλλον για τα έσοδα της ΔΕΗ. Κινδυνεύει δηλαδή με περαιτέρω αποσταθεροποίηση η βασική «τροφοδοσία» του συστήματος με ρευστό που δεν παύει να είναι η πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος από τους πολίτες.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, παράγοντες που γνωρίζουν καλά τα δεδομένα της «εξίσωσης», προειδοποιούν τόσο τους θερμικούς ηλεκτροπαραγωγούς και τη ΔΕΠΑ, όσο και τους ιδιώτες παραγωγούς από ΑΠΕ, ότι θα πρέπει να έχουν υπομονή και «βαθιά τσέπη» για να αντέξουν, από πλευράς ρευστότητας, το επόμενο ιδιαίτερα κρίσιμο διάστημα.

http://www.energypress.gr/news/Dramatiko-trimhno-gia-th-reystothta-ths-energeiakhs-agoras

No comments: