Thursday 10 January 2013

Πάνε στο Σαμαρά, οι βιομηχανίες για το ενεργειακό κόστος

Την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται ο κλάδος της ελληνικής βιομηχανίας διαπίστωσαν χθες από κοινού όλοι οι εκπρόσωποι των εταιρειών που συμμετέχουν στην ΕΒΙΚΕΝ, κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της Ένωσης. Η πρωτοφανής συμμετοχή ακόμη και από εταιρείες μη μέλη της Ένωσης, κατέστησε σαφές ότι ο παραγωγικός ιστός της χώρας βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση και ότι θα πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες.
Στο πλαίσιο αυτό η χθεσινή γενική συνέλευση αποφάσισε την ανάληψη δράσεων για τη δημοσιοποίηση της πραγματικής διάστασης του προβλήματος που έχει ανακύψει με τη δραματική αύξηση του ενεργειακού κόστους συνολικά τα τελευταία χρόνια.
Πρώτος αποδέκτης της κραυγής αγωνίας της βιομηχανίας θα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα επικοινωνίας προς το ευρύ κοινό.
Ποια είναι τα βασικά φλέγοντα θέματα που αυτή τη στιγμή – πάντα σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ενεργοβόρων βιομηχανιών χρήζουν άμεσης επίλυσης;

Θέμα πρώτο: Ρύποι

Η βιομηχανία έχει λάβει τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για το μηχανισμό αντιστάθμισης, ούτως ώστε να μη μετακυληθεί στην παραγωγή το επιπλέον κόστος από το νέο σύστημα εμπορίας ρύπων. Γίνεται αντιληπτό επίσης ότι η καθυστέρηση δεν αφορά την παρούσα κυβέρνηση και ότι η προετοιμασία θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει τουλάχιστον δύο χρόνια πριν. Εκείνο που «ανησυχεί» τη βιομηχανία, αφενός ο μηχανισμός ακόμη και σήμερα να ήταν έτοιμος θα χρειαζόταν ένα διάστημα περίπου 4 μηνών μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή (διαβούλευση, έγκριση από ΕΕ, ψήφιση κλπ).

Θέμα δεύτερο: Φόροι

Έχουν γραφεί και έχουν αναλυθεί πολλές φορές τα προβλήματα που δημιουργεί η υπερφορολόγηση του τομέα της ενέργειας, όχι μόνο στην βιομηχανία αλλά συνολικά στην ελληνική κοινωνία. Για τις παραγωγικές βιομηχανίες ωστόσο το γεγονός ότι καλούνται πχ να πληρώσουν τον υψηλότερο συντελεστή ΕΦΚ στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το φυσικό αέριο, επί της ουσίας ακυρώνει την όποια προσπάθεια έχει γίνει για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε επίπεδο εργασιακών και μισθών.

Θέμα τρίτο: Φυσικό Αέριο

Κομβικό ζήτημα και εδώ αφού οι ελληνικές επιχειρήσεις βλέπουν ότι πληρώνουν το καύσιμο έως και 40% ακριβότερα από ό,τι οι ανταγωνιστές τους στην Ευρώπη. Το θέμα άπτεται και της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ με τους μεγάλους καταναλωτές να ζητούν να υπάρξουν διασφαλίσεις και όροι στη διαδικασία πώλησης, ότι ο νέος στρατηγικός επενδυτής θα εγγυηθεί για τη βελτίωση των όρων τιμολόγησης του καυσίμου για την ελληνική αγορά.
Θέμα τέταρτο: Κόστος ηλεκτρικής Ενέργειας
Για κάποιες βιομηχανικές μονάδες στη μέση τάση , εάν εφαρμοστεί η νέα αύξηση που ζήτησε η ΔΕΗ προ ημερών με τη γνωστή  επιστολή της, τότε το συνολικό ύψος των αυξήσεων στη διετία θα φτάσει το …40! Καθίσταται σαφές ότι εφόσον δεν υπάρξει μια συνολική παρέμβαση πολιτικής για τον βιομηχανικό ενεργειακό κόστος και τελικά η ΔΕΗ επιμείνει στην απόφασή της, τότε εκ των πραγμάτων οδηγούμαστε σε δυσάρεστες καταστάσεις.

http://www.energypress.gr/news/Pane-sto-Samara-oi-biomhhanies-gia-to-energeiako-kostos

No comments: