Wednesday, 2 January 2013

ΔΕΗ: Ασφυκτιά η βιομηχανία από τις χρεώσεις ρύπων

Την άμεση εφαρμογή μηχανισμού διαχείρισης του επιπλέον κόστους που προκαλεί στους καταναλωτές ηλεκτρικού η κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, ζητούν από το ΥΠΕΚΑ οι βιομηχανικοί καταναλωτές (χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, μεταλλουργίες).
Με επιστολή της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και με κοινοποίηση σε ΥΠΕΚΑ και ΔΕΗ, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), επισημαίνει τις επιπτώσεις που θα έχει για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών, κυρίως εξαγωγικών, ο συνυπολογισμός εκ μέρους της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου, του κόστους αγοράς ρύπων.
Αίτημα της ΕΒΙΚΕΝ, αποτελεί η εφαρμογή και στην Ελλάδα του μηχανισμού που προβλέπεται από κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, προκειμένου να αντισταθμίζεται το επιπλέον κόστος, λόγω αγοράς δικαιωμάτων ρύπων και έτσι να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητά τους. Σύμφωνα δε με την ΕΒΙΚΕΝ, χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία αναγνωρίζουν τον υπαρκτό και άμεσο κίνδυνο αποβιομηχάνισης και σπεύδουν να απλώσουν δίχτυ προστασίας για τη διατήρηση της εγχώριας βιομηχανίας και των θέσεων εργασίας.
Αντιθέτως τονίζεται, στην Ελλάδα, παρά τις υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα η μονομερής απόφασης τη ΔΕΗ να αυξήσει από την 1η Ιανουαρίου την τιμή πώλησης της κιλοβατώρας λόγω κόστους αγοράς ρύπων, να απειλεί ευθέως την βιωσιμότητα των βιομηχανιών. Μάλιστα όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή, «είναι αυταπάτη να θεωρεί κανείς πως οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την απειλή απομονωμένες, με την Πολιτεία από αδιάφορη έως εχθρική».

Η στάση της ΔΕΗ

Ειδικότερα και σχετικά με την στάση της ΔΕΗ, να ανακοινώσει στις αρχές Δεκεμβρίου ότι προχωρά μονομερώς σε επιπλέον χρεώσεις προς τους μεγάλους καταναλωτές, η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει ότι «πρόκειται για μια μονομερή, επιθετική κίνηση που όχι μόνο παρακάμπτει το αρμόδιο Υπουργείο και τη αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή αλλά απειλεί τους θιγόμενους με μία νέα εξοντωτική χρέωση».
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ, με επιστολές της προς του καταναλωτές υψηλής τάσης θέτει το δίλημμα αποδοχής του τιμολογίου που προτείνει με «αντάλλαγμα» την απάλειψη της χρέωσης των ρύπων. Ωστόσο στις περιπτώσεις αυτές το τελικό κόστος για τους καταναλωτές στην υψηλή τάση, θα είναι και πάλι αυξημένο κατά 6-12%, ανάλογα με τις καταναλώσεις του κάθε πελάτη. Σε ό,τι αφορά στους πελάτες μέσης τάσης, που είναι και οι πολυπληθέστεροι, η ΔΕΗ ανακοινώνει αύξηση κατά 6,44 ευρώ για τις 1.000 κιλοβατώρες.
Για αυτή τη συμπεριφορά της ΔΕΗ απέναντι στους καταναλωτές υψηλής και μέσης τάσης, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (και θιγόμενοι) παρατηρούν ότι αποτελεί ευθεία παραβίαση των οδηγιών της Ρυθμιστικής Αρχής για τις αρχές τιμολόγησης, αλλά και σειράς αποφάσεων που έχει εκδώσει, ζητώντας διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ και των πελατών της για τους όρους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Σήμα κινδύνου

Από την πλευρά τους οι βιομηχανίες εκπέμπουν σήμα κινδύνου. «Παρακαλούμε τη ΔΕΗ, τη ΡΑΕ ή το Αρμόδιο Υπουργείο να υποδείξει πώς καθίσταται βιώσιμη μια κατάσταση όπου επιβάλλονται ταυτόχρονα ο υψηλότερος φόρος, εξοντωτικά τιμολόγια, εξωφρενικά τέλη υπέρ Πράσινης Ανάπτυξης και πλήθος άλλων ημιδιαφανών ή αδιαφανών χρεώσεων σε επιχειρήσεις που διάγουν το 6ο συνεχόμενο έτος ύφεσης», τονίζεται επιγραμματικά στην επιστολή και τίθεται το αίτημα η ΡΑΕ να μην επιτρέψει οποιαδήποτε επιπλέον χρέωση στην τιμή της κιλοβατώρας, έως ότου τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός αντιστάθμισης του κόστους αγοράς ρύπων.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα το ενεργειακό αποτύπωμα της ηλεκτροπαραγωγής, λόγω εκτεταμένης χρήσης λιγνίτη, σε εργοστάσια παλιάς τεχνολογίας και χαμηλής απόδοσης είναι σημαντικό. Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, κατά την πρόσφατη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, σε σχετικές επισημάνσεις μελών του Συνδέσμου είχε απαντήσει ότι το θέμα έχει ρυθμιστεί. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή.

Μιχάλης Καϊταντζίδης
(euro2day.gr)

http://www.energypress.gr/news/Mih.-Kaitantzidhs:-Asfyktia-h-biomhhania-apo-tis-hrewseis-rypwn

No comments: