Friday 11 January 2013

Edison: Όσο δεν εμφανίζουμε ζημίες, «μένουμε Ελλάδα». σε αντίθετη περίπτωση....

Πυκνώνουν οι φωνές ξένων επενδυτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας για την υφιστάμενη κατάσταση της αγοράς. Η συρρικνωμένη ρευστότητα της ηλεκτρικής αγοράς, η καθυστέρηση στην ριζική αναδιοργάνωση της, οι στρεβλώσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη της λιανικής και η απουσία πολιτικού πλαισίου για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ είναι τα ζητήματα που έχουν δημιουργήσει προβληματισμό στο μεγαλύτερο ξένο επενδυτή που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό, την Edison.
Η ιταλική εταιρία, που συμπράττει στην ηλεκτρική αγορά με την ΕΛ.ΠΕ., διαμηνύει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα όσο η επένδυση της δεν είναι ζημιογόνα. Δεν αποκλείει, ωστόσο, το ενδεχόμενο να επανακαθορίσει τη στάση της αν υπάρξει δραματική αλλαγή των συνθηκών και εάν εν τέλει φθάσει να συσσωρεύει ζημίες.
Είναι η πρώτη φορά που η Edison παίρνει τόσο σαφή θέση για τα τεκταινόμενα στην αγορά, προσδιορίζοντας επί της ουσίας τις μελλοντικές κινήσεις της. Οι οποίες δεν μπορούν να θεωρηθούν άμοιρες με την περιορισμένη συμμετοχή ευρωπαϊκών εταιριών στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. Το country risk σε συνδυασμό με το εύρος της ελληνικής ενεργειακής αγοράς αποθάρρυναν εν πολλοίς τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς να συμμετάσχουν ενεργά στο διαγωνισμό για την πώληση του ομίλου της ΔΕΠΑ, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Στο ίδιο κλίμα φαίνεται τώρα ότι και η Edison επανεξετάζει την επένδυση της στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι έχει μακροχρόνια παρουσία, συνεπώς, και εμπειρία από την ελληνική αγορά.
Σε αυτή τη φάση η εταιρία διατηρεί συντηρητική αισιοδοξία για τις παρεμβάσεις που αναμένονται, προκειμένου να αλλάξει το τοπίο στην ενεργειακή αγορά και ταυτόχρονα τηρεί στάση αναμονής. Οι όποιες αποφάσεις της θα κριθούν αποφασιστικά από την εξέλιξη που θα σημειωθεί στο κρίσιμο ζήτημα της αναδιοργάνωσης της ηλεκτρικής αγοράς και κυρίως από τη δυνατότητα που θα δοθεί στην πρόσβαση όλων των παικτών σε φθηνά καύσιμα, προκειμένου να μπορέσουν να αναπτυχθούν στη λιανική. Ένα ακόμη ζήτημα που θα βαρύνει στις αποφάσεις της Edison είναι το τι θα γίνει τελικά με την ίδια τη ΔΕΗ. Θα διατηρηθεί ως έχει ή θα «σπάσει» σε εταιρίες, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα εισόδου στρατηγικού επενδυτή;

Σε κάθε περίπτωση η Edison διαμηνύει ότι «θα παραμείνουμε όσο το επιτρέπουν οι καταστάσεις», θέτοντας για πρώτη φορά την πιθανότητα αποχώρησης της από την Ελλάδα.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=65671

No comments: