Tuesday, 15 January 2013

Κρίσιμες αποφάσεις για το open door

Στα τελευταία στάδια πριν την ολοκλήρωση βρίσκονται οι πρώτοι διαγωνισμοί open door που πραγματοποιεί το ελληνικό κράτος μετά από χρόνια αδράνειας, στην πολλά υποσχόμενη αγορά υδρογονανθράκων. Πρόκειται ίσως για το καθοριστικότερο και το σημαντικότερο βήμα που κάνει η χώρα στην προσπάθειά της να ανοίξει μια αγορά που επί χρόνια παρέμενε αδρανής και ως εκ τούτου οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στους τρεις πρώτους διαγωνισμούς θα αποτελέσουν ένα σαφές δείγμα γραφής και για το τι πρόκειται να επακολουθήσει.
Πως μπορεί να διασφαλιστεί η επιτυχία κατά του πρώτους αυτούς διαγωνισμούς;
Καταρχάς θα πρέπει το ΥΠΕΚΑ να ολοκληρώσει το διαγωνισμό με διαφάνεια και τηρώντας τα τυπικά και ουσιαστικά κριτήρια που έχουν τεθεί από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση.
Πρέπει να τονιστεί ότι μετά από 15 χρόνια αδράνειας η Ελλάδα δίνει «εξετάσεις» και από τα αποτελέσματα της τρέχουσας διαδικασίας θα φανεί η σοβαρότητα ή όχι και των επόμενων προσπαθειών. Με απλά λόγια η αρμόδια Επιτροπή διαχειρίζεται όχι απλά τον σημερινό διαγωνισμό αλλά και την φύση και εξέλιξη του επόμενου.
Επομένως θα πρέπει η Επιτροπή, με αίσθημα ευθύνης να επιλέξει τις εταιρείες που θα εντάξει στην επόμενη φάση, ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο τον διαγωνισμό (τυχόν ενστάσεις που θα υποβληθούν θα καθυστερήσουν ή μπορεί και να ματαιώσουν το διαγωνισμό).
Βασικό κριτήριο, όπως άλλωστε περιγράφεται και στους όρους του διαγωνισμού είναι ότι θα πρέπει οι εταιρείες να έχουν το βάρος, την τεχνική γνώση και επάρκεια, προπαντός δηλαδή τα συγκροτημένα εχέγγυα να διαχειριστούν την ερευνητική και παραγωγική δραστηριότητα στις εν λόγω περιοχές. Ειδικά σε περιοχές με ιδιαιτερότητες και πολλά περιβαλλοντικά θέματα, είτε λόγω τουρισμού, είτε λόγω μορφολογίας και θέσης του κοιτάσματος, η σοβαρότητα του επενδυτή αναδεικνύεται σε μείζον κριτήριο

Η διαγωνιστική φάση, δεν είναι μια επικοινωνιακή διαδικασία αλλά μια διαδικασία άκρως ουσιαστική, από την οποία θα εξαρτηθεί η δημιουργία άμεσων θέσεων εργασίας και οικονομικών εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο. Ως εκ τούτου απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.
Τα δεκαεπτά μέλη της Επιτροπής που καλούνται να λάβουν αποφάσεις θα πρέπει να αποφύγουν πιθανές αστοχίες ή να διακινδυνεύσουν πειράματα τα οποία θα θέσουν σε κίνδυνο το άνοιγμα της αγοράς υδρογονανθράκων προτού καν ανοίξει.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι τοπικές κοινωνίες από την πλευρά τους, αγρυπνούν ενόψει της επιλογής των αναδόχων. Άρα προσωπική ευθύνη των μελών της Επιτροπής, είναι να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών και να επιλέξουν αναδόχους που θα έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία στη διαχείριση ευαίσθητων περιβαλλοντικών περιοχών.
Άλλωστε, ο τουρισμός θα πρέπει να συνυπάρξει με την ερευνητική και παραγωγική δραστηριότητα. Και θα πρέπει σε αυτό το κομμάτι, να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση κατά τη φάση της επιλογής. Το να λάβει υπόψη της η Επιτροπή και να επιδείξει ευαισθησία απέναντι στα ζητούμενα και τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών, είναι ίσως το πιο σοβαρό κομμάτι της εν εξελίξει διαδικασίας. Το ερώτημα είναι βεβαίως εάν η Επιτροπή έχει αντιληφθεί τη σημασία του διακυβεύματος…

http://www.energypress.gr/news/Krisimes-apofaseis-gia-to-open-door

No comments: