Tuesday 15 January 2013

Παρά τις Αμερικανικές πιέσεις, σήμερα στο ΤΑΙΠΕΔ η πώληση της ΔΕΠΑ

Συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ για να εγκρίνει τα τεύχη προκήρυξης της σύμβασης πώλησης των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, και αμέσως μετά ξεκινάει η δεύτερη και τελευταία φάση, με τους διεκδικητές να αποκτούν πρόσβαση στα δεδομένα του ομίλου, και να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές ώστε ο διαγωνισμός να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαρτίου.
Πρόκειται για ένα περεταίρω βήμα προς την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, το οποίο όμως είχε αποφευχθεί να γίνει στα δύο προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια του ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός που είχε ερμηνευθεί ως αποτέλεσμα της «αμηχανίας» της κυβέρνησης έναντι των πιέσεων του Αμερικανικού παράγοντα για να μην περάσει η ΔΕΠΑ σε Ρωσικών συμφερόντων εταιρείες.
Προ ημερών άλλωστε υπήρξε μια ακόμη αμερικανική παρέμβαση στο ενδεχόμενο πώλησης της ΔΕΠΑ σε Ρώσους.
Υπενθυμίζουμε ότι οι πέντε υποψήφιοι για τον όμιλο ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ είναι οι ρωσικές εταιρείες Gazprom, και Negusneft (όμιλος Sintez), η αζέρικη Socar, η κοινοπραξία Μ+Μ των ομίλων Μυτιληναίου-Βαρδινογιάννη, και η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-PPF (τσέχικο fund).
Το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι ότι οι Ρώσοι μνηστήρες έχουν δώσει τις μεγαλύτερες ενδεικτικές προσφορές, γεγονός που καθιστά απαγορευτική την «ομαλή» αποβολή τους από το διαγωνισμό, εάν υποθέσουμε ότι θα ήθελε κάτι τέτοιο η χώρα μας, προκειμένου προφανώς να ακολουθήσει τις παραινέσεις των υπερατλαντικών συμμάχων.
Σε πρόσφατη δήλωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ ανέφερε ότι αποτελούν κυρίαρχη απόφαση της Ελλάδας οι ρυθμίσεις που θα κάνει σε εμπορικό επίπεδο για τα θέματα ενέργειας, αρκεί να συμμορφώνεται με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, και απηύθυνε «παραίνεση» προς την Ελλάδα και όλες τις χώρες ότι απαιτείται «διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας ώστε να μη βρεθούν υπό ομηρεία».
Βεβαίως οι προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο οι αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία δημιουργούν προβληματισμό. Όπως όλα δείχνουν οι πιο συμφέρουσες οικονομικά προσφορές προέρχονται από τη Μόσχα και η χώρα μας δεν θα μπορούσε να αρνηθεί μια προσφορά 1 ή ακόμη και 1,8 δισ. ευρώ για... πολιτικούς λόγους.
Από την άλλη, για τη Μόσχα η απόκτηση τουλάχιστον της ΔΕΠΑ φαίνεται ότι αποτελεί μέρος της συνολικής στρατηγικής της για διατήρηση του κυρίαρχου ρόλου στις πηγές ενέργειας για την Ευρώπη και ένα από τα πρώτα βήματα για τη διεκδίκηση ρόλου στο νέο ενεργειακό σκηνικό που δημιουργείται με τις ανακαλύψεις νέων πηγών ενέργειας στον μεσογειακό χώρο.
Είναι όμως σχήμα οξύμωρο να γίνονται συστάσεις προς την Ελλάδα ενώ δεν υπήρξαν ούτε αμερικανικές ούτε άλλες σημαντικές δυτικές εταιρείες που να εκδηλώσουν σοβαρό ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ και ταυτόχρονα να στήνεται στο «σκαμνί» η Ελλάδα από τρόικα και δανειστές για την... καθυστέρηση των αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα έχει διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπ. Οικονομικών ότι δεν θα δεχθεί μετάθεση στο χρονοδιάγραμμα για οποιαδήποτε λόγο.
 
Μόνον το τίμημα

«Η επιλογή του αναδόχου θα γίνει με οικονομικά κριτήρια και μόνο», διαμηνύει από την πλευρά του υψηλόβαθμο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ με αφορμή το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ότι οι τελικές αποφάσεις θα υπαγορευτούν κυρίως από τις γεωπολιτικές ισορροπίες. Και προσθέτει ότι «αν το Ταμείο αρχίσει να λειτουργεί με άλλους είδους κριτήρια η αξιοπιστία του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα τιναχθεί στον αέρα». Από την πλευρά τους κύκλοι του ΥΠΕΚΑ επιμένουν ότι η απόφαση θα εξαρτηθεί με βάση και τη γενικότερη στρατηγική κατεύθυνση της χώρας ως προς τα ενεργειακά.
Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για ένα εξαιρετικά σύνθετο διαγωνισμό. «Ζητούμενο είναι φυσικά το τίμημα, αλλά πρέπει να δούμε και θέματα ανταγωνισμού», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Τάκης Αθανασόπουλος μετά από συνάντηση με τον υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
 
Έχει δρομολογηθεί λύση;

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο παιχνίδι έχει εμπλακεί και η Κομισιόν. Η τελευταία φέρεται να έχει εκφράσει μέσω της Επιτροπής Ανταγωνισμού την απορία της, πως είναι δυνατόν να υπάρξει ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου, αφού αν η Gazprom αγοράσει τη ΔΕΠΑ, ο κυρίαρχος προμηθευτής της Ελλάδας (με μερίδιο 90%), θα γίνει ταυτόχρονα και έμπορος, σε μια χώρα μάλιστα που ενδέχεται μελλοντικά να είναι και η ίδια παραγωγός. Είναι σαφές ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα άρεσε καθόλου ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στην ΕΕ.
Το γεγονός πάντως ότι το θέμα ΔΕΠΑ θα συζητηθεί στο σημερινό ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, κάτι που δεν είχε γίνει στα δύο προηγούμενα, ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι έχει δρομολογηθεί λύση προς την κατεύθυνση το Δημόσιο να εισπράξει το μεγαλύτερο δυνατό τίμημα.
Αν και μέχρι σήμερα οι μη δεσμευτικές προσφορές συνολικά για τον όμιλο ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ δείχνουν να φτάνουν μέχρι και τα 1,8 δισ. ευρώ, εντούτοις στο Ταμείο εκτιμούν ότι το προσφερόμενο τίμημα θα είναι χαμηλότερο, αλλά σε κάθε περίπτωση πάνω από 1 δισ. ευρώ.
 
Στρατηγική της Gazprom

Θεωρείται δεδομένο ότι η Gazprom δεν ενδιαφέρεται μόνο για τις όποιες ευκαιρίες παρουσιάζει η πολύ μικρή ελληνική αγορά, αλλά και για να "κλείσει" κάθε πιθανή δίοδο μεταφοράς ποσοτήτων αερίου μη ρωσικής προέλευσης (της Κασπίας, του Ισραήλ, της Κύπρου ή άλλων πηγών) τόσο προς τα βόρεια της χώρας δηλαδή προς Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σερβία όσο και γενικότερα προς τη Δύση. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε και να "χρυσοπληρώσει" για την απόκτηση της ΔΕΠΑ (λέγεται ότι δίνει ακόμη και πάνω από 1 δισ. ευρώ για την εταιρεία).
Μέχρι τώρα πάντως και οι 5 υποψήφιοι έχουν περάσει επιτυχώς τις «εξετάσεις» τόσο ως προς την ασφαλή ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας όσο και σχετικά με τα όσα προβλέπει η Κοινοτική Οδηγία για το 3ο ενεργειακό πακέτο. Έχουν δηλαδή αποδείξει ότι σε περίπτωση που κερδίσουν το διαγωνισμό θα τηρήσουν στο έπακρο τη κοινοτική δέσμευση περί πλήρους διαχωρισμού των δραστηριοτήτων εμπορίας (ΔΕΠΑ) και διαχειριστή της αγοράς φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ).

http://www.energypress.gr/news/Para-tis-Amerikanikes-pieseis-shmera-sto-TAIPED-h-pwlhsh-ths-DEPA

No comments: