Saturday 1 June 2013

Ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτων - Το νέο φρούτο του ελληνικού κράτους για να πληρώσουν τα σπασμένα οι ιδιοκτήτες ακινήτων - Προβλέπω λαϊκό τσουνάμι οργής κατά των μηχανικών

Με την ανακοίνωση του νέου αυτού μέτρου της ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτων, αρκετοί μηχανικοί έσπευσαν να πούνε οτι σύντομα θα "έχουμε νέο ψωμί" και πελατεία άρα τζίρο. 
Αν και εγώ ανήκω στην παραπάνω επαγγελματική κατηγορία, πολύ φοβάμαι οτι οι πολίτες θα αντιμετωπίσουν το μέτρο αυτό ως άλλο ένα χαράτσι που βρήκε να βάλει το κράτος μαζί με το ενεργειακό πιστοποιητικό και πολλά άλλα χαράτσια και φόρους που βαραίνουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων. 
Ο κόσμος δεν έχει χρήματα να πληρώνει και προσπαθεί να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερες περικοπές μπορεί για να πληρώσει τους άδικους φόρους που επέβαλλαν Ε.Ε-ΔΝΤ-λαμόγια πολιτικοί και δυστυχώς το μέτρο αυτό πιστεύω οτι θα επιστρέψει ως μπούμερανκ απέναντι στους μηχανικούς.

Ποιά θα είναι άραγε τα πλεονεκτήματα του πολίτη με την επιβολή της ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτων; 

Μάλλον ελάχιστα. Τα παπαγαλάκια θα υποστηρίξουν όπως είναι φυσικό οτι το κράτος θα εισράξει χρήματα απ΄τις αυθαιρεσίες και έτσι θα μειωθούν οι φόροι στην κατοχή ακινήτων, επίσης θα πούνε οτι ο νομοταγής και συνεπής πολίτης που δήλωνε όλα τα ακίνητα στην εφορία με τα σωστά τετραγωνικά και πλήρωνε κανονικά τους φόρους του ενώ το λαμόγιο δεν πλήρωνε και φοροδιέφευγε. 
Για τις λαμογιές αυτές λοιπόν καθώς και την ανικανότητα του ελληικού κράτους να προχωρήσει σε ελέγχους και να εντοπίσει τις λαμογιές, θα πρέπει όλοι να πληρώσουμε τα σπασμένα με την εφαρμογή ενός άχρηστου μέτρου που δεν θα έχει κανένα πλεονέκτημα για τους πολίτες.

Το πανόραμα των άχρηστων χαρατσιών και μέτρων του κράτους απέναντι στην ακίνητη περιουσία.

Το 1997 επανέρχεται ο ΦΜΑΠ που είχε καταργήσει η κυβέρνηση Μιτσοτάκη το 1992-93. Το 2007-08 καταργείται ο ΦΜΑΠ και έρχεται το ΕΤΑΚ της κυβέρνησης Καραμανλή που φορολογούσε όλα τα ακίνητα με συντελεστή 1 ο/οο. Επειδή το ΕΤΑΚ δεν μπορούσε να εισπραχθεί από τα εκατομμύρια λάθη στα έντυπα Ε9, ο Γιωργάκης το κατήργησε και έφερε τον ΦΑΠ το 2010. Ο ΦΑΠ παρέμεινε ως είχε μέχρι που ο κυρ. Βενιζέλος σαν σουλτάνος της οθωμανικής αυτοκρατορίας έφερε το ΕΕΤΗΔΕ μέσω τον λογ/σμών της ΔΕΗ και ισοπέδωσε όλη την Ελλάδα. Το άχρηστο και ανίκανο ελληνικό κράτος των χοντρόπετσων πολιτικών επειδή δεν μπορούσε να εισπράξει τους ΦΑΠ 2009-2013 άφησε το ΕΕΤΗΔΕ και άφησε και τους ΦΑΠ που πρέπει να πληρωθούν όλοι μαζί.

Αλλά δεν τελειώσαμε!

Το 2008 είχαμε το κτηματολόγιο με τα τέλη κτηματογράφησης, το 2010 είχαμε το ενεργειακό πιστοποιητικό μετά από υποχρέωση της Ε.Ε. και ενσωμάτωση οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο. Οι αμοιβές του ΠΕΑ το 2010 μέχρι το 2012 ήτανε κλειστές, έτσι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων δεν μπορούσαν να διαπραγματευθούν τις τιμές ενώ ο ενεργειακός επιθεωρητής έβλεπε οτι έχανε πελάτες αφού υπήρχανε τα λαμόγια που χρέωναν με χαμηλότερες τιμές από τις ελάχιστες.
Τώρα έχουμε την ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτων την οποία θα πρέπει να βγάλουν σε μια 5ετία όλα τα αυθαίρετα και σε μία 10ετία όλα τα νόμιμα υφιστάμενα κτίρια. Και φανταστείτε εκεί τι θα γίνεται. Πολιτικός/αρχιτέκτων μηχανικός για την επίβλεψη φέροντος οργανισμού στατικής επάρκειας, τοίχους κτλ. Μηχανολόγος/ηλεκτρολόγος μηχανικός για την επίβλεψη των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Ο πολίτης να τρέχει από εδώ και από εκεί για σχέδια τοπογραφικά δικαιολογητικά και κουραφέξαλα. Και ένα κόστος που μόνο ο θεός ξέρει πόσο θα κοστίσει.

Εμ, λοιπόν μετά από όλα αυτά καθώς και τις γκρίνιες του κόσμου για τις τιμές που είχαν τα ενεργειακά πιστοποιητικά, συγνώμη που το λέω αλλά προβλέπω τσουνάμι λαϊκής οργής τόσο για κράτος όσο και για μηχανικούς. Πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί οτι οι εποχές που ζούμε είναι πολύ δύσκολες. Φυσικά ο ραγιαδισμός του έλληνα καθώς και τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης θα συνεχίζουν να κελαηδούν ελεύθερα.

Η κυβέρνηση γνωρίζει άριστα τους κοινωνικούς αυτοματισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα, έτσι λοιπόν θα ωθήσει τους πολίτες κατά των μηχανικών για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις απέναντι στον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων (ΕΤΑΑ).

No comments: