Monday, 17 June 2013

Επί ξυρού ακμής οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, νέο σχέδιο υποβάλει το ΤΑΙΠΕΔ στη τρόικα

Ένα νέο πλάνο για το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με αναδιάταξη στα χρονοδιαγράμματα και καινούργιες προτεραιότητες, παρουσιάζει σήμερα το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στους εκπροσώπους της τρόικας, προκειμένου να διασωθεί το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, μετά και το φιάσκο του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ,αλλά και τα σύννεφα που έχουν μαζευτεί πάνω από τον ΟΠΑΠ.
 
Κεντρικό ρόλο στο νέο αυτό πλάνο, εκτός από την επιτάχυνση των διαγωνισμών για ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, καιΕλευθέριος Βενιζέλος, διαδραματίζουν οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, που μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ καθώς και την αβεβαιότητα για την κατάληξη του διαγωνισμού του ΔΕΣΦΑ, βρίσκονται επί ξυρού ακμής.
 
Η τρόικα αναμένεται να ασκήσει έντονες πιέσεις στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ο φετινός στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 2,6 δισ. ευρώ, στο κακό σενάριο που ναυαγήσουν τελικά οι ιδιωτικοποιήσεις των ΟΠΑΠ και ΔΕΣΦΑ, δεν θα είναι παρά μερικές… δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
 
Στο ενεργειακό μέτωπο, η τρόικα, στη συνάντηση που ξεκίνησε σήμερα στις 10 το πρωί, ενημερώθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη Εμίρη, για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ, κάτι που τοποθετείται προς το φθινόπωρο, για την επιτάχυνση του διαγωνισμού των ΕΛΠΕ, και την προκήρυξη για τον ΑΔΜΗΕ ει δυνατόν εντός του έτους.
 
Ειδικά για τη ΔΕΠΑ, ο νέος διαγωνισμός θα προκηρυχθεί αφού προηγουμένως θα έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα του ΥΠΕΚΑ για τις στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρισμού, οι οποίες και αποτέλεσαν την αιτία για τα χρέη της εταιρείας.
 
Ο διαγωνισμός, όπως έχει γράψει το «Energypress» θα γίνει με διαδικασίες- εξπρές σε μία φάση, θα συμπτυχθούν δηλαδή σε ένα στάδιο η εκδήλωση ενδιαφέροντος και η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών (χωρίς να μεσολαβήσει η φάση των ενδεικτικών προσφορών), προκειμένου να προκηρυχθεί ει δυνατόν ακόμη και εντός του 2013, και πλειοδότης να ανακηρυχτεί εντός του 2014.
 
Κάτω από… 350 εκ. ευρώ το τίμημα της Socar
 
Το πλάνο που παρουσιάζει ο κ. Εμίρης στην τρόικα προβλέπει επίσης επιτάχυνση των διαδικασιών αποκρατικοποίησης τόσο των δικτύων ηλεκτρισμού (του ΑΔΜΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ) με το διαγωνισμό να τοποθετείται εντός του έτους, όσο και των ΕΛΠΕ.
 
Στην παρουσίασή του ωστόσο προς τους εκπροσώπους της τρόικας, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου θα κάνει σαφές ότι προϋπόθεση για να «τρέξουν» τα ΕΛΠΕ, είναι να ολοκληρωθεί η εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar. Υπενθυμίζουμε ότι τα διυλιστήρια είναι ο μεγαλύτερος πωλητής καθώς πωλούν το 35% του ΔΕΣΦΑ, έναντι του 31% που πουλά το Δημόσιο.
 
Διαψεύδοντας κάθε θετική προσδοκία, η προσφορά της Socar την περασμένη Δευτέρα για το ΔΕΣΦΑ ήταν χαμηλότερη του αναμενόμενου, κινούμενη σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ακόμη και κάτω από τα επίπεδα των… 350 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως οι Αζέροι θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς το 66% του ΔΕΣΦΑ αποτιμάται σύμφωνα με τις πληροφορίες κοντά στα 400 εκ. ευρώ.
 
«Είμαστε κοντά στην εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, έχουμε ξεκινήσει συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση» επέμεινε πάντως με δηλώσεις του το Σάββατο στο πρακτορείο Reuters ο πρόεδρος της Socar Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ.
 
Τέλος, όσον αφορά τα δίκτυα ηλεκτρισμού, δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ, το αρχικό πλάνο ήταν να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός ως το τέλος του έτους. Αν και έχει δυσκολίες, η κυβέρνηση έχει βάλει προτεραιότητα στην αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ μέσω αύξησης του μετοχικού του κεφαλαίου, με ταυτόχρονη διακράτηση από το Δημόσιο ποσοστού της τάξης του 34%. Ένας κίνδυνος αναφορικά με τον στόχο για επίτευξη ικανοποιητικής τιμής μετοχής επί της οποίας και θα γίνει η αύξηση, είναι η μεγάλη προσφορά αντίστοιχων εταιρειών στην ευρωπαϊκή αγορά (π.χ. της ολλανδικής Tenne T και της γαλλικής RTE θυγατρικής της EDF), καθώς οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν περισσότερες επιλογές.

Κατά καιρούς πάντως έχει ακουστεί ότι για τα ελληνικά δίκτυα ηλεκτρισμού ενδιαφέρονται funds, εκτός Ευρώπης, προερχόμενες κυρίως από Κίνα και αραβικές χώρες.
 
http://www.energypress.gr/news/Epi-xyroy-akmhs-oi-energeiakes-idiwtikopoihseis-neo-shedio-ypobalei-to-TAIPED-sth-troika

No comments: