Monday 10 June 2013

Κύπρος: Επί Τάπητος θα Θέσουν ΚΡΕΤΥΚ και Noble το Σχέδιο για το Τερματικό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου

Το τεχνικό σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η Noble αναφορικά με το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου, θα συζητήσει σήμερα η αμερικανική εταιρεία με την Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ).

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Έλληνας, ανέφερε ότι στη συνάντηση, η οποία αναμένεται να είναι μακρά, ΚΡΕΤΥΚ και Noble θα συζητήσουν το ολοκληρωμένο τεχνικό σχέδιο που έχει ετοιμάσει η αμερικανική εταιρεία.

"Βάσει του σχεδίου αλλά και των μέχρι τώρα εξελίξεων θα έχουμε την ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε το θέμα του χρονοδιαγράμματος", ανέφερε ο κ. Ελληνας.

Ειδικότερα, η τελική επενδυτική απόφαση για το τερματικό υγροποίησης θα ληφθεί το τρίτο τρίμηνο του 2015, ενώ περί τα τέλη του 2019 με αρχές του 2020 η Κύπρος θα είναι σε θέση να εξάγει το δικό της φυσικό αέριο από το τεμάχιο 12.
Σημειώνεται πως η αμερικανική εταιρεία Noble έχει καταθέσει στο υπουργείο Ενέργειας και Εμπορίου της Κύπρου τρία σενάρια για την κρίσιμη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ.

Τα σενάρια της Noble είναι:

1. Η επιβεβαιωτική γεώτρηση να αποδείξει ότι το κοίτασμα είναι της τάξης των 7-8 τρισ. κυβικών ποδών, που είναι και η επικρατέστερη εκδοχή.
2. Η επιβεβαιωτική να δείξει ότι το κοίτασμα είναι της τάξης των 5 τρισ. κυβικών ποδών που είναι το πλέον αρνητικό σενάριο.
3. Να διαπιστωθεί ότι το κοίτασμα είναι ανάλογο του Ταμάρ, δηλαδή της τάξης των 10 τρισ. κυβικών ποδών.

Υπενθυμίζεται ότι παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε πως η τελική επενδυτική απόφαση για το τερματικό υγροποίησης θα ληφθεί το τρίτο τρίμηνο του 2015, ενώ περί τα τέλη του 2019 με αρχές του 2020 η Κύπρος θα είναι σε θέση να εξάγει το δικό της φυσικό αέριο από το τεμάχιο 12.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=70738

No comments: