Tuesday, 4 June 2013

Eurelectric: Προς Αποσταθεροποίηση η Ευρωπαϊκή Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας

Η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας οδεύει τάχιστα σε μια φάση αποσταθεροποίησης εάν δεν ληφθούν εγκαίρως διορθωτικά μέτρα τόσο σε επίπεδο βασικής σχεδίασης του λειτουργικού της συστήματος όσο και σε σχέση με την αντιμετώπιση των ρύπων και την διείσδυση των ΑΠΕ. Αυτό ήτο ένα από τα βασικά συμπεράσματα του φετινού ετήσιου συνεδρίου της EURELECTIC, του Συνδέσμου των Ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρισμού, το οποίο ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες σου στην Μπολόνια της Ιταλίας.

Ιδιαίτερα επικριτικός ως προς τις ακολουθούμενες τακτικές εκ μέρους των πολιτικών ελίτ που διοικούν σήμερα την Ευρώπη ήτο ο απερχόμενος πρόεδρος της Eurelectric και πρόεδρος και CEO της Ιταλικής εταιρείας ηλεκτρισμού ENEL, κ. Fulvio Conti ο οποίος ξεχώρισε τον ρυθμιστικό κίνδυνο ( regulatory risk) που διατρέχει σήμερα η Ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συνέπεια συχνών επεμβάσεων που έχουν ως αποτέλεσμα την απροθυμία επενδύσεων από την πλευρά της βιομηχανίας. Ως μια τέτοια επέμβαση και αδυναμία του συστήματος ξεχώρισε την περίπτωση των ΑΠΕ και την απερίσκεπτη και απρογραμμάτιστη ένταξη τους στην αγορά ηλεκτρισμού εις βάρος του καταναλωτή και με παραμόρφωση των συνθηκών λειτουργίας της αγοράς.

Ο κ. Conti ξεκαθάρισε ότι ούτε αυτός ούτε η ηλεκτρική βιομηχανία τάσσονται εναντίον των ΑΠΕ τις οποίες θεωρούν ότι έχουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο να παίξουν στην απανθρακοποίηση ( decarbonization) του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την ενίσχυση της ασφάλειας ενεργειακής προμήθειας της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Αυτό που προέχει, υπογράμμισε ο κ. Fulvio Conti είναι η επιλογή μετά από ενδελεχή μελέτη, κατάλληλων υποστηρικτικών μηχανισμών για τις ΑΠΕ που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα τους, όχι όμως εις βάρος του καταναλωτή – οι λογαριασμοί των οποίων περιέχουν πλέον 50% χρεώσεις άσχετες με το προς διάθεση αγαθό – και των επενδύσεων.

Ακόμη ο απερχόμενος πρόεδρος της Eurelectric, και ισχυρός άνδρας της ENEL, αναφέρθηκε στην εσφαλμένη σχεδίαση των ακολουθούμενων ενεργειακών πολιτικών οι οποίες όπως είπε έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ανεπαρκείς σε επίπεδο εξασφάλισης ανταγωνιστικού κόστους και συνέπειας και συντονισμού στην εφαρμογή. «Η ανεπάρκεια αυτή και όχι η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη, η οποία πράγματι μας κατέλαβε εξ’απίνης, είναι που έχει οδηγήσει σε μια δραματική αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές με παράλληλη χειροτέρευση του επενδυτικού περιβάλλοντος για τις εταιρείες», υπογραμμίσει ο κ. Conti.

Παραδίδοντας την σκυτάλη της προεδρίας στον νέο πρόεδρο της Eurelectic, πρόεδρο και CEO της Γερμανικής Ε.ΟΝ κ. Johannes Teyssen, ο Fulvio Conti καυτηρίασε την ακολουθούμενη σήμερα πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρατηρώντας ότι «ο ηλεκτρικός τομέας αποτελεί σήμερα την ραχοκοκαλιά της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Μια ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού προσφέρει την βάση για ανεκτές, στον καταναλωτή, τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Και με λογικές τιμές είναι εφικτή η οικονομική ανάπτυξη. Μπορεί αυτό να λέει η θεωρία, όμως σήμερα η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Οι αγορές και η λογική τους, στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, τίθενται στο περιθώριο με τους πολιτικούς να καθορίζουν αυθαίρετα τις τιμές και με την απαίτηση οι πελάτες, σε βιομηχανικό και οικιακό επίπεδο, να πληρώσουν αυτοί τον λογαριασμό». Έχουμε καταλήξει να έχουμε ένα σύστημα, υπογράμμισε ο κ. Conti, «όπου η πολιτική παρεμβατικότητα διοικεί, η υπέρ-ρύθμιση θεωρείται αρετή ενώ οι πολιτικοί πιστεύουν ότι μπορούν να παραβγούν και να ξεγελάσουν τις αγορές ».΄

Όχι λιγότερο επικριτικός ως προς τις πολιτικές επεμβάσεις τόσο σε εθνικό όσο και σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο ήτο ο νέος πρόεδρος της Eurelectric κ. Johannes Teyssen o οποίος στα εισαγωγικά του σχόλια επί την ανάληψη της προεδρίας της Eurelectric έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξουν κατάλληλα εργαλεία στην αγορά, όπου λ.χ. το σύστημα αγοραπωλησίας ρύπων ETS καθώς και ένα σταθερό ρυθμιστικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τον κ. Teyssen σήμερα η Ευρώπη υποφέρει και στα δύο αυτά σκέλη με εμφανέστατη την αποτυχία του ΕΤ S με την καταβαράθρωση των τιμών καθώς και στην ίδια την λειτουργία της αγοράς η οποία λόγω σχεδιαστικών αδυναμιών δίδει πολλές φορές λάθος πρόδρομα μηνύματα. Πχ. εξίσωση τιμών αερίου μεταξύ χειμώνα και θέρους, Αυτή η κατάσταση, μαζί με την αδυναμία υγιούς ανταγωνισμού, μπορεί να οδηγήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε τραγικές καταστάσεις λ.χ. με την πρόωρη απόσυρση παραγωγικού δυναμικού η την εξάρτηση από ένα μόνο καύσιμο.

Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο της Ε urelectic θα πρέπει να καταβληθεί μια συντονισμένη προσπάθεια από την βιομηχανία αλλά και από τις ρυθμιστικές αρχές και την Ε. Επιτροπή ώστε να ολοκληρωθεί η εσωτερική αγορά στην ηλεκτρική ενέργεια και να εξασφαλισθεί ανταγωνισμός όχι μόνο μεταξύ των παικτών αλλά και μεταξύ τεχνολογιών. Βασικός πυλώνας, στην επανασχεδίαση του τρόπου λειτουργίας της αγοράς θα παίξει το σύστημα ETS και η επίτευξη μιας λογικής τιμής ανά τόνο ρύπων που θα επιτρέψει να συνεχισθεί η προσπάθεια αποθείωσης της παραγωγής. Όπως επίσης η συμμετοχή της αποκεντρωμένης παραγωγής, στην συνολική παραγωγική βάση με ταυτόχρονη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τον έλεγχο της ζήτησης ( demand side management) και όλων αυτών μέσα σ’ ένα πλαίσιο που ευνοεί την καινοτομία.

«Αν εφαρμοστούν όλα μαζί, τα παραπάνω μέτρα θα άρουν την ρυθμιστική αβεβαιότητα που σήμερα επηρεάζει αρνητικά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και η οποία αποτελεί την βασική αιτία για την ύπαρξη υποτιμημένων και εγκλωβισμένων επενδύσεων. Αυτό θα αυξήσει την δυνατότητα επενδύσεων και την ανταγωνιστικότητα, θα ενισχυθεί η οικονομική μεγέθυνση ενώ θα μειωθούν τα κόστη για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην Ευρώπη. Αλλά οι διαμορφωτές πολιτικής πρέπει να δράσουν τώρα. Η πρόσφατη μελέτη της EURELECTRIC, με τίτλο “ Power Choices Reloaded” δείχνει ότι η σημερινή αναποφασιστικότητα οδηγεί σε μεγαλύτερα αυριανά κόστη: η απόκλιση από το βέλτιστο σενάριο θα στοιχίσει στην Ευρώπη 3,9 τρις ευρώ ως το 2050 ή περί τα 8000 ευρώ ανά πολίτη», κατέληξε ο κ. Teyssen.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=70553

No comments: