Wednesday 26 June 2013

Το δήθεν υψηλό επίπεδο των ξένων πανεπιστημίων...

Διαβαζω στο διαδίκτυο πολλές απόψεις Ελλήνων που σπούδασαν εξωτερικό και έχουν μια τάση να ισοπεδώνουν και να μηδενίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια της πατρίδας μας. Πρόσφατα διάβασα κείμενο αναγνώστη από blog που προέτρεπε γονείς μαθητή να στείλουν το παιδί τους στο εξωτερικό, υποστηρίζοντας πως οι απόφοιτοι ελληνικών ΑΕΙ-ΤΕΙ δεν μπορούν να διαβάζουν εργασίες δεν γνωρίζουν ξένες γλώσσες και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Και η αλήθεια είναι οτι εκνευρίστηκα.

Υπάρχουν λίστες διεθνών περιοδικών αξιολόγησης που δείχνουν οτι τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν χαμηλές θέσεις, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Τα ελληνικά πανεπιστήμια υστερούν τρομακτικά στα κονδύλια που δίνονται για έρευνα και στην παραγωγή ερευνητικού έργου. 

Έχουν όμως τόσο χαμηλό επίπεδο όσο καυχιούνται ορισμένοι; 

Πιστεύω πως το επίπεδο δυσκολίας των ελληνικών πανεπιστημίων είναι εξίσου ίδιο με αυτό αρκετών πανεπιστημίων του εξωτερικού, δεν θα συμπεριλάβω βέβαια και τα πλέον top universities σε αυτό. Το πρόβλημα που έχουμε εμείς οι Έλληνες είναι οτι έχουμε μεταφέρει την παπαγαλία και την αποστήθιση από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στην τριτοβάθμια. Έτσι λοιπόν αν φύγουμε για σπουδές στο εξωτερικό θα μεταφέρουμε και εκεί το ίδιο "σύστημα εκμάθησης". Άλλη η δυσκολία όμως του να αποστηθίσεις απέξω ένα ελληνικό κείμενο και άλλο ένα αγγλικό. Έτσι λοιπόν αν για την παπαγαλία και την αποστήθιση στα ελληνικά δυσκολευόμαστε μια φορά, τότε για την παπαγαλία και την αποστήθιση στα αγγλικά θα δυσκολευτούμε τρείς φορές. Για τα μέν γαλλικά θα δυσκολευτούμε 5 φορές και για τα μέν γερμανικά 10 φορές.
Έτσι καταντάμε να λέμε όλοι οτι το επίπεδο των ξένων πανεπιστημίων είναι ασύγκριτα δυσκολότερο από οτι των ελληνικών. 

Πιστεύω πως αυτές οι καραμέλες και αυτή η υποβάθμιση και ο ισοπεδωτισμός των πάντων στα ελληνικά ΑΕΙ από όσους σπουδάζουν εξωτερικό θα πρέπει να σταματήσει.

No comments: