Monday 31 August 2015

Ολάντ: Απαιτούνται 100 δισ. ετησίως για τη μετάβαση των αναπτυσσομένων χωρών στις ΑΠΕ

Δεν καθίσταται δυνατή μια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, εντός του 2015, εάν δεν υπάρξει οικονομική στήριξη ύψους 100 δισ. ευρώ ετησίως προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για τη μετάβασή τους στις ΑΠΕ. Σε ομιλία τους στους Γάλλους πρέσβεις, ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι «εάν θέλουμε να επιτύχουμε στο Παρίσι απαιτείται όχι μόνο πολιτική δέσμευση, αλλά και χρηματοδότηση».
Πρόσθεσε δε ότι η δέσμευση του 2009 για αύξηση του ποσού των χρημάτων κάθε χρόνο έως το 2020 ήδη δεν τηρήθηκε. Σύμφωνα με τον Ολάντ το ποσό είναι απαραίτητο για να μπορέσουν τα φτωχότερα κράτη να αντιμετωπίσουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες και την άνοδο της στάθμης των ωκεανών, καθώς και να αναπτύξουν τις οικονομίες τους με «πράσινα» κριτήρια. Οι ηγέτες των G7 δέχτηκαν κριτική τον περασμένο Ιούνιο για την αποτυχία τους να ορίσουν μια σαφή πορεία για την αύξηση της κλιματικής βοήθειας έως το 2020, από το σημερινό επίπεδο των περίπου 30 δις ευρώ ετησίως.
Εξάλλου, αντιπρόσωποι από 195 έθνη αναμένεται να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου. Οι συμμετέχουσες χώρες έχουν προθεσμία μέχρι την 1η Οκτωβρίου να υποβάλουν τις δεσμεύσεις τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, άλλα μόνο  55 χώρες το έχουν πράξει έως τώρα.
 
http://energypress.gr/news/olant-apaitoyntai-100-dis-etisios-gia-ti-metavasi-ton-anaptyssomenon-horon-stis-ape

No comments: