Monday 31 August 2015

Μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια ζήτησε η Βουλγαρία από τους Αζέρους με προεκτάσεις και για ΔΕΣΦΑ

Η βουλγαρική κυβέρνηση πρότεινε στο Αζερμπαϊτζάν ένα ευρύ πακέτο ενεργειακής συνεργασίας, το οποίο ενδέχεται να σχετίζεται έμμεσα και με την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR. Πιο αναλυτικά, η Σόφια φέρεται να πρότεινε στους Αζέρους συνεργασία για την κατασκευή μονάδων καυσίμων, διϋλιστηρίου, αλλά και υποδομών αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου.

Όσον αφορά το πετρέλαιο, η Βουλγαρία αυτή τη στιγμή διαθέτει μόνο ένα διϋλιστήριο στο Μπουργκάς, το οποίο είναι σε θέση να επεξεργάζεται αποκλειστικά ρωσικό αργό και κατ’ επέκταση επιθυμεί να δημιουργήσει δεύτερη μονάδα για να απεξαρτηθεί. Όπως δήλωσε ο Αζέρος πρέσβης στη Σόφια, «το Αζερμπαϊτζάν εξετάζει τα εν λόγω σχέδια και τη βιωσιμότητά τους αυτή τη στιγμή».
Στον τομέα του φυσικού αερίου, είναι γνωστή από καιρό η επιθυμία των Βούλγαρων να αγοράσουν αζέρικο αέριο μέσω του Νοτίου Διαδρόμου, σε ποσότητες που θα αγγίξουν το 1 δις. κ.μ. και θα βοηθήσουν τη χώρα να περιορίσει τις εισαγωγές της από τη Ρωσία. Ο τρόπος που θα συμβεί αυτό είναι μέσω του διασυνδετήριου αγωγού IGB που θα την ενώσει με την Ελλάδα και με τον ΤΑΡ.
Όπως αναφέρει το Euractiv, υπάρχει ένα ενδεχόμενο η πρόταση των Βουλγάρων να επηρεάζει και την πώληση του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους. Ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιδρά στην πώληση του 66% της εταιρείας στη SOCAR και για αυτό το λόγο η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην διατήρηση ενός μεριδίου 17% ή στην πώλησή του σε τρίτους. Η Βουλγαρία δεν είναι σε θέση να αποκτήσει με μετρητά το 17% του ΔΕΣΦΑ, όμως υπάρχει μια περίπτωση να μπορέσει να προχωρήσει η συγκεκριμένη λύση μέσω της ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων. Και αυτό είναι κάτι που οι Αζέροι θα εξετάσουν προσεκτικά, δεδομένου του ενδιαφέροντός τους για τον ΔΕΣΦΑ, αλλά και για την περιοχή συνολικά.
 
http://energypress.gr/news/megales-ependyseis-stin-energeia-zitise-i-voylgaria-apo-toys-azeroys-me-proektaseis-kai-gia

No comments: