Monday 31 August 2015

Μπλόκο από ΡΑΕ στους "τζαμπατζήδες" του ρεύματος

Οι διασταυρώσεις που έκανε η ΔΕΗ μέσω του συστήματος πληροφορικής SAP, έβγαλαν λαβράκια και οι αποκαλύψεις για τους "τζαμπατσήδες" που συστηματικά αποφεύγουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα έκαναν αίσθηση. Θυμίζουμε ότι από τους ελέγχους που έγιναν στο μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ εντοπίστηκαν τρανταχτές περιπτώσεις όπως η πολυτελής βίλα στη Νέα Ερυθραία 500 τετραγωνικών που πλήρωνε κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο καθώς και μία ακόμη βίλα 480 τετραγωνικών στο Ψυχικό, η οποία οφείλει στη ΔΕΗ 18 χιλιάδες ευρώ.
Συνολικά εντοπίστηκαν δεκάδες περιπτώσεις μεγάλων οφειλετών με οφειλές πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ και οι οποίοι κλήθηκαν για διακανονισμούς υπό το φάσμα της διακοπής της παροχής τους.
Ωστόσο, ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ πάντως είναι όχι απλά ο εντοπισμός των τρανταχτών περιπτώσεων μεγαλοοφειλετών αλλά και η είσπραξη των οφειλών τους. Και αυτό διότι πολλές φορές οι πελάτες προλαβαίνουν και αλλάζουν προμηθευτή, με αποτέλεσμα αφού δεν υπάρχει η απειλή της διακοπής της παροχής, ο οφειλέτης να συνεχίζει να μην αποπληρώνει την οφειλή του. 
Για το θέμα λοιπόν η ΔΕΗ προσέφυγε στη ΡΑΕ ζητώντας να απαγορευτεί η μετακίνηση σε άλλο προμηθευτή πελατών με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το θέμα βεβαίως είναι εξαιρετικά λεπτό αφού υπάρχουν πολλές παράμετροι και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να ληφθούν μέτρα που συνολικά θα καθιστούν πιο δύσκολη τη μετακίνηση των πελατών σε άλλον προμηθευτή, βάζοντας εμπόδια στη λειτουργία της αγοράς. 

Τι αποφάσισε λοιπόν η ΡΑΕ για το συγκεκριμένο θέμα; 

Καταρχάς διαπιστώθηκε ότι με το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν υπάρχει η δυνατότητα να επιβληθεί η απαγόρευση, κάτι που για να γίνει θα πρέπει αν υπάρξει νομοθετική παρέμβαση. Ωστόσο ακόμη και με το ισχύον πλαίσιο, η ανεξάρτητη αρχή εξέδωσε οδηγία σύμφωνα με την οποία συστήνει σε όλους τους προμηθευτές να απέχουν από τη τη συστηματική προσέλκυση πελατών με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε οποιονδήποτε άλλο Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Μάλιστα η ανεξάρτητη αρχή δεν μένει μόνο σε αυτή τη διαπίστωση αλλά χαρακτηρίζει "αθέμιτη πρακτική" την προσέλκυση πελατών με μεγάλες οφειλές στον προηγούμενο προμηθευτή, η οποία ευνοεί την καταχρηστική άσκηση δικαιώματος αλλαγής προμηθευτή και συντελεί στην ευρύτερη απορρύθμιση της αγοράς.
Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΕ καλεί τους προμηθευτές κατά τη διαδικασία αξιολόγησης αιτημάτων προμήθειας από νέους Πελάτες, να ελέγχουν την ύπαρξη τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών του αιτούντος προς τον προηγούμενο Προμηθευτή του, ιδίως δια της προσκόμισης αντιγράφου του τελευταίου λογαριασμού κατανάλωσης του αιτούντος.
Σημειώνεται τέλος ότι η ανεξάρτητη αρχή έχει καλέσει όλους τους ενεργούς προμηθευτές να υποβάλουν τις απόψεις τους επί όλων των ζητημάτων εφαρμογής του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες ώστε να εντοπιστούν και να αντιμετωπισθούν τυχόν δυσλειτουργίες.

(Χ. Φλουδόπουλος, capital.gr, 31/8/2015)
 
http://energypress.gr/news/mploko-apo-rae-stoys-tzampatzides-toy-reymatos

No comments: