Monday 31 August 2015

Ανατολ Καλέτσκι: Αναδιανομή του πλούτου μέσω του πετρελαίου

Οι βίαιες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου αποσταθεροποιούν τις οικονομίες και τις αγορές σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει ένα ισχυρός οικονομικός μηχανισμός που υπογραμμίζει την αντίστροφη σχέση ανάμεσα στις τιμές του πετρελαίου και την παγκόσμια ανάπτυξη. Επειδή ο κόσμος καίει 34 δισ. βαρέλια πετρελαίου κάθε χρόνο, μια πτώση της τιμής κατά 10 δολάρια αφαιρεί 340 δισ. δολάρια από τους παραγωγούς και τα δίνει στους καταναλωτές.

Επομένως, η πρόσφατη μείωση των τιμών κατά 60 δολάρια το βαρέλι θα οδηγήσει στην αναδιανομή 2 τρισ. δολαρίων στους καταναλωτές πετρελαίου, παρέχοντας μεγαλύτερη αύξηση εισοδημάτων από ό,τι τα συνδυασμένα δημοσιονομικά μέτρα που είχαν ληφθεί στην Κίνα και τις ΗΠΑ το 2009.
Η μείωση των τιμών οφείλεται στις γεωπολιτικές συνθήκες στη Μέση Ανατολή και στην προσφορά. Η τελευταία πτώση των τιμών άρχισε λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία για άρση των κυρώσεων του Ιράν, κάτι που θα επιτρέψει στη χώρα να αυξήσει την παραγωγή της. Επίσης, στο Ιράκ υπήρξε πέρυσι σταθεροποίηση της κατάστασης και αντιμετώπιση του χάους, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί και εκεί η παραγωγή.
Σε αυτό το νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον το πετρέλαιο θα αλλάζει χέρια όπως τα υπόλοιπα εμπορεύματα. Το μονοπώλιο της Σαουδικής Αραβίας έχει σπάσει και η παραγωγή στις ΗΠΑ αναμένεται να οδηγήσει σε όριο 50 δολαρίων το βαρέλι στις τιμές. Όποιος θέλει να κατανοήσει τη μείωση των τιμών του πετρελαίου θα πρέπει να ξεχάσει την κατανάλωση από την Κίνα και να επικεντρωθεί στην παραγωγή στη Μέση Ανατολή. Και όποιος θέλει να καταλάβει την παγκόσμια οικονομία πρέπει να ξεχάσει τα χρηματιστήρια και να επικεντρωθεί στο γεγονός ότι το φθηνό πετρέλαιο πάντα αυξάνει την παγκόσμια ανάπτυξη.
* Ο Ανατολ Καλέτσκι είναι επικεφαλής οικονομολόγος και πρόεδρος της Gavekal Dragonomics. Είναι πρώην αρθρογράφος των «Times of London», «International New York Times» και «Financial Times».

(ΤΑ ΝΕΑ)

http://energypress.gr/news/anatol-kaletski-anadianomi-toy-ploytoy-meso-toy-petrelaioy

No comments: