Monday 31 August 2015

«Πράσινο» από ΣτΕ στην κατασκευή αιολικών σε Καρδίτσα και Τροιζηνία

Την κατασκευή και λειτουργία δύο αιολικών πάρκων σε Καρδίτσα και Τροιζηνία ενέκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ένα αφορά αιολικό ισχύος 30 MW της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» και το άλλο αιολικό ισχύος 15,3 MW της «Αιολικά Πάρκα Ελλάδος Τροιζηνία Α.Ε.».

Αναλυτικότερα, το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι δεν έχει νομικά προβλήματα η απόφαση του γενικού γραμματέα περιφέρειας Θεσσαλίας με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και την λειτουργία αιολικού πάρκου ισχύος 30W της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στις θέσεις Αέρας και Αφεντικό των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας, του νομού Καρδίτσας.
Στο εν λόγω αιολικό πάρκο θα εγκατασταθούν 15 ανεμογεννήτριες ισχύος 2 ΜW η κάθε μία. Σημειώνεται ότι στο ΣτΕ είχε προσφύγει, μεταξύ άλλων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βατσουνιάς, ο οποίος υποστηρίζει ότι τμήμα της έκτασης που έχει προγραμματιστή να κατασκευαστεί το αιολικό είναι ιδιοκτησία του. Ωστόσο, οι σύμβουλοι Επικρατείας, με την υπ΄ αριθμ. 3163/2015 απόφασή τους, απέρριψαν την προσφυγή του συνεταιρισμού επισημαίνοντας ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εν λόγω έκτασης που υποστηρίζει ο συνεταιρισμός ότι είναι δική του «δεν θεωρείται λυμένο έναντι του Δημοσίου».
Σε άλλο σημείο της απόφασης το ΣτΕ αναφέρει ότι για την εγκατάσταση και λειτουργίας αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δεν απαιτείται η προηγούμενη εκπόνηση χωροταξικού σχεδιασμού εθνικού ή τομεακού χαρακτήρα. Με έταιρη απόφασή του, το ίδιο Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 3164/2015 απόφασή του  έκρινε νόμιμή την άδεια που χορήγησε ο γενικός γραμματέας περιφέρειας Αττικής στην εταιρεία «Αιολικά Πάρκα Ελλάδος Τροιζηνία Α.Ε.».
Με την άδεια αυτή η επίμαχη Ανώνυμη Εταιρεία ανελάμβανε την υποχρέωση να κατασκευάσει αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 15,3 ΜW στη θέση Βρωμοσυκιά του Δήμου Τροιζηνίας. Παράλληλα, από τον περιφερειάρχη Αττικής εγκρίθηκαν και οι περιβαλλοντικοί όροι του επίμαχου έργου στην Τροιζηνία. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει τοπικοί σύλλογοι της Τροιζηνίας, όπως και κάτοικοι της περιοχής.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν την προσφυγή, όπως απέρριψαν ως αβάσιμο έναν από του βασικούς ισχυρισμούς των τοπικών συλλόγων ότι η περιοχή που θα εγκατασταθεί ο αιολικός σταθμός είναι προστατευμένη, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. 
 
http://energypress.gr/news/prasino-apo-ste-stin-kataskeyi-aiolikon-se-karditsa-kai-troizinia

No comments: