Friday 29 May 2015

BIGSOLAR: Μάθε με ένα «κλικ» αν σε συμφέρει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο σπίτι σου

«Γίνε παραγωγός της ενέργειας που εσύ καταναλώνεις και κέρδισε στον λογαριασµό» είναι η βασική φιλοσοφία του νέου προγράµµατος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστηµάτων από αυτοπαραγωγούς µε ενεργειακό συµψηφισµό (net-metering), που έκανε στις 8 Μαΐου "πρεµιέρα" στην Ελλάδα, µε την έναρξη της υποδοχής από τον ∆Ε∆∆ΗΕ αιτηµάτων σύνδεσης, σε πρώτη φάση από καταναλωτές που τροφοδοτούνται από το δίκτυο χαµηλής τάσης.

Πώς, όµως, λειτουργεί το net-metering, σε τι διαφέρει από το πρόγραµµα φωτοβολταϊκών στη στέγη, ποια είναι η εµπειρία από τις χώρες στις οποίες έχει ήδη εφαρµοστεί, ποιο είναι το ύψος της απαιτούµενης επένδυσης για εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών- σύνδεση µε το δίκτυο της ∆ΕΗ και πότε θα αποσβεστεί, ποιο είναι το εκτιµώµενο κέρδος, ποιες περιοχές ευνοούνται, υπάρχει ρίσκο;
"Μπες και δες κόστος, χρόνο απόσβεσης και κέρδος"
Με την εισαγωγή, σε µία ηλεκτρονική φόρµα, της διεύθυνσης του σπιτιού του και στοιχείων, που εµπεριέχονται στον λογαριασµό της ∆ΕΗ, θα µπορεί σύντοµα κάθε ενδιαφερόµενος να κάνει µία έρευνα αγοράς, που θα του δίνει ασφαλείς απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήµατα, ώστε να κρίνει, εάν τον συµφέρει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά και να ενταχθεί στο πρόγραµµα net-metering.
Η εφαρµογή θα είναι διαθέσιµη από τα τέλη Ιουνίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.pvnetmetering.eu Πρόκειται για έναν ανοιχτό λογισµικό, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου "Προώθηση της Φωτοβολταϊκής ενέργειας µέσω της βελτιστοποίησης του συµψηφισµού ενέργειας (PV-NET)", στο οποίο συµµετείχαν φορείς από έξι χώρες και συγκεκριµένα από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία.
Η εφαρµογή θα ξεκινήσει να λειτουργεί ταυτόχρονα και στις έξι χώρες. "Μελετήσαµε αναλυτικά πώς λειτουργούν τα σπίτια που έχουν φωτοβολταϊκά, ποιες είναι οι καταναλώσεις τους, πότε τους συµφέρει να έχουν καταναλώσεις, τι συµβαίνει όταν ταυτίζονται χρονικά η παραγωγή από φωτοβολταϊκά και η κατανάλωση. Όλα αυτά τα συµπεράσµατα, µαζί µε µία ανάλυση στα τιµολόγια που ισχύουν στις ευρωπαϊκές χώρες για τα συστήµατα συµψηφισµού, τα βάλαµε σε ένα υπολογιστικό εργαλείο" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστηµονικά υπεύθυνος του έργου, αν. καθηγητής του Τµήµατος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ Γρηγόρης Παπαγιάννης.
"Κάθε ενδιαφερόµενος θα µπορεί, από τους λογαριασµούς της ∆ΕΗ, να πει, 'εγώ κάθε τετράµηνο καταναλώνω τόσο', να δηλώσει µέσω του google maps, πού είναι το σπίτι του και αµέσως το πρόγραµµα θα υπολογίσει ποια είναι η βέλτιστη διάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήµατος, που µπορεί να χρησιµοποιήσει για το σπίτι του, π.χ. τρία κιλοβάτ και σε πόσο καιρό θα έχει µία απόσβεση. Στοιχεία, όπως οι ηλιακές ακτινοβολίες αντλούνται αυτοµάτως από βάσεις δεδοµένων, δίνοντας τις συντεταγµένες το σύστηµα συνδέεται µε µία µεγάλη βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατεβάζει ό,τι στοιχεία χρειάζεται" σηµειώνει.
"Τελευταία ευκαιρία για την αγορά φωτοβολταϊκών" Ο ενεργειακός συµψηφισµός (net-metering) είναι ουσιαστικά µία µορφή επιδότησης, για να µπορέσει κάποιος που καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια να γίνει και παραγωγός της. "Βάλε µία πηγή ηλεκτρικής ενέργειας µε το φωτοβολταϊκό, δε θέλω να την παράγεις, για να µου την πουλάς, θέλω κυρίως να την καταναλώνεις. Αν σου περισσεύει, π.χ. επειδή το µεσηµέρι παράγει πολλή ενέργεια το φωτοβολταϊκό κι εσύ δεν έχεις µεγάλες καταναλώσεις, θα τη δώσεις στο δίκτυο κι εγώ σε µία µεγάλη 'µπαταρία' θα σου τη φυλάξω για έναν χρόνο, για την νύχτα ή τη συννεφιασµένη µέρα που θα τη χρειαστείς. Εάν πάλι δεν σου φτάνει, θα σου δίνω ό,τι χρειάζεσαι και στο τέλος του τετραµήνου θα γίνεται ο συµψηφισµός, για να δούµε τι θα µε πληρώσεις ή τι πιστωτικό υπόλοιπο θα έχεις" εξηγεί, µε απλά λόγια, τη φιλοσοφία του προγράµµατος ο κ. Παπαγιάννης, προσθέτοντας ότι "θα είναι µία καλή ευκαιρία -ίσως η µοναδική ευκαιρία- για να γίνει κάτι στην αγορά φωτοβολταϊκών".
Σε σχέση µε το πρόγραµµα φωτοβολταϊκών στη στέγη, το "net-metering" διαφέρει στο ότι είναι µία µορφή επιδότησης, η οποία στοχεύει, όχι πλέον σε επενδυτικά οφέλη, αλλά στην εξοικονόµηση ενέργειας και χρηµάτων για τον ίδιο τον επενδυτή- καταναλωτή. "Το προηγούµενο πρόγραµµα έλεγε 'βάζω φωτοβολταϊκά και ό,τι ηλεκτρική ενέργεια παράγω τη δίνω στο δίκτυο και την πουλάω µε µία πολύ υψηλή τιµή', την οποία κρατούσαν υψηλή µέσα από επιδοτήσεις και αυτή η υψηλή τιµή δηµιούργησε στρεβλώσεις στην αγορά, άνοιξε µία µεγάλη τρύπα και τελικά επιβαρύνθηκαν όλοι οι καταναλωτές, για να καλυφθούν τα χρήµατα, που χρειάζονταν, για να πληρωθούν οι παραγωγοί των φωτοβολταϊκών" διευκρινίζει ο καθηγητής.
Οι συµβάσεις για το net-metering είναι 25ετούς διάρκειας, επειδή, όπως σηµειώνει ο κ. Παπαγιάνης, "τόση είναι περίπου η διάρκεια ζωής του φωτοβολταϊκού και πρέπει ο επενδυτής να είναι βέβαιος ότι αυτό που συµφώνησε θα έχει εφαρµογή για 25 χρόνια και δεν θα βρεθεί ξεκρέµαστος". "Από τα πιο φθηνά φωτοβολταϊκά στον κόσµο" Η Ελλάδα, σύµφωνα µε τον κ. Παπαγιάννη, εξαιτίας της µεγάλης αγοράς φωτοβολταϊκών που δηµιουργήθηκε στο πλαίσιο των επιδοτήσεων των προηγούµενων χρόνων για την εγκατάστασή τους, απέκτησε ιδιαίτερα µεγάλη και ανταγωνιστική αγορά. "Η χώρα µας έχει από τα πιο φθηνά φωτοβολταϊκά στον κόσµο -πιο φθηνά και από τη Γερµανία ή την Ιαπωνία. ∆εν είναι τυχαίο, είχαµε µεγάλη αγορά και οι τιµές λόγω ανταγωνισµού έπεσαν πολύ χαµηλά" αναφέρει. Τα αποτελέσµατα του ευρωπαϊκού έργου PV-NET παρουσιάστηκαν σε ηµερίδα, που πραγµατοποιήθηκε σήµερα στη Θεσσαλονίκη. 
 
http://energypress.gr/news/bigsolar-mathe-me-ena-klik-se-symferei-i-egkatastasi-fotovoltaikon-sto-spiti-soy