Friday 29 May 2015

Ο νέος Πρίνος είναι πλέον πραγματικότητα: Το γεωτρύπανο της Energean τοποθετείται στην εξέδρα Alpha

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της εγκατάστασης του γεωτρητικού εξοπλισμού ( rig up) από το Energean Force στην εξέδρα Alpha του Πρίνου, από την οποία θα ξεκινήσουν οι νέες γεωτρήσεις για την άντληση των διαπιστωμένων αποθεμάτων της τάξης των 30 εκατ. βαρελιών που έχουν βεβαιωθεί για τον Κόλπο της Καβάλας.
Όπως φαίνεται και στις δύο φωτογραφίες, η πρόοδος των εργασιών μέσα σε οκτώ ημέρες, από την έναρξη δηλαδή του rig up, είναι εντυπωσιακή. Ουσιαστικά, η Alpha είναι πλέον μία νέα εξέδρα, ενώ η διαδικασία του rig up εισέρχεται στη δεύτερη φάση των προγραμματισμένων εργασιών.

Έναρξη rig up, 20-5-2015

Rig up σε εξέλιξη, 28-5-2015

Το γεωτρύπανο Energean Force βρίσκεται στον Κόλπο του Πρίνου ήδη από το απόγευμα του Σαββάτου 2 Μαΐου, ενώ στόχος της εταιρείας είναι η έναρξη της πρώτης, από τις συνολικά 15 προγραμματισμένες στον Κόλπο της Καβάλας, γεώτρησης εντός του Ιουνίου. Το Energean Force έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει σε μέγιστο βάθος θαλάσσης 220 μέτρων και να φτάσει σε βάθος γεώτρησης 6.700 μέτρων, ενώ έχει προσωπικό 116 άτομα. Το Energean Force θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις από την εξέδρα Alpha του Πρίνου, θα συνεχίσει στην εξέδρα Beta του Πρίνου και στη συνέχεια θα εκτελέσει γεωτρήσεις από τη νέα εξέδρα Lamda στο κοίτασμα Έψιλον.
Το Energean Force είναι το πρώτο ελληνικό πλωτό γεωτρύπανο στην Ιστορία. Φέρει την ελληνική σημαία και μετασκευάστηκε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, δίνοντας δουλειά σε περισσότερους από 300 εργαζόμενους στην περιοχή. Το Energean Force πρόκειται να εκτελέσει συνολικά 15 γεωτρήσεις στον Πρίνο, στο κοίτασμα Έψιλον και στον Βόρειο Πρίνο στη διάρκεια της διετίας. Με αυτόν τον τρόπο υλοποιείται ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 200 εκατ. δολαρίων, μέσω του οποίου θα προκύψουν 48 άμεσες νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή της Καβάλας.
Στόχος του προγράμματος είναι η παραγωγή 30 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, που έχουν πιστοποιηθεί στον Κόλπο της Καβάλας από τον ανεξάρτητο οίκο ERC Equipoise, καθώς και η αύξηση της παραγωγής στα επίπεδα των 10.000 βαρελιών ημερησίως. Η αξιοποίηση των διαπιστωμένων (2P) αυτών αποθεμάτων θα διασφαλίσει τουλάχιστον για μια δεκαπενταετία την μοναδική στην Ελλάδα παραγωγή πετρελαίου καθώς και τις θέσεις απασχόλησης, οι οποίες σήμερα φτάνουν τις 307 άμεσα, ενώ εκτιμάται ότι έμμεσα ξεπερνούν τις 1.000 στην τοπική οικονομία της Καβάλας.

Το νέο ιδιόκτητο γεωτρύπανο της Energean αγοράστηκε από την γερμανική εταιρεία KCA Deutag. Η συνολική επένδυση στο γεωτρύπανο είναι της τάξης των 30 εκατ. δολαρίων.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=94368