Thursday 28 May 2015

Η 2η πιο ακριβή, σε ηλεκτρικό ρεύμα, χώρα στην ΕΕ η Κύπρος

Στην 5η θέση της ΕΕ κατετάγη η Κύπρος αναφορικά με το τελικό κόστος ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές, αφού το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως στην ΕΕ το κόστος ηλεκτρισμού αυξάνεται, ενώ στην Κύπρο μειωνόταν λόγω της μείωσης του κόστους καυσίμων και της μείωσης του 8% που επέβαλε πέρσι η ΡΑΕΚ σε συνεργασία με τον υπουργό Ενέργειας.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο "Φιλελεύθερος", στην πράξη η ΑΗΚ παράγει ακόμα και με αυτές τις συνθήκες τον δεύτερο πιο ακριβό ηλεκτρισμό στην ΕΕ μετά την Ιρλανδία, ενώ οι καταναλωτές επωφελούνται από το γεγονός ότι η φορολογία στον ηλεκτρισμό στην Κύπρο είναι αισθητά πιο χαμηλή απ' ό,τι στις πλείστες άλλες χώρες.
Με βάση στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, ακόμα κι αν εξομαλυνθεί το κόστος ηλεκτρισμού, σε σχέση με την αγοραστική δύναμη, η Κύπρος είναι (μαζί με την Πορτογαλία) η δεύτερη πιο ακριβή σε ηλεκτρισμό χώρα στην ΕΕ, με τον πιο φθηνό ηλεκτρισμό να απολαμβάνουν οι Φινλανδοί και τον πιο ακριβό -ελάχιστα πιο ψηλά από την Κύπρο- οι Γερμανοί.
Και η κατάταξη αυτή είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2014 σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2013 στις τιμές ηλεκτρισμού στην Κύπρο σημειώθηκε σύμφωνα με τη Eurostat μείωση 5%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακολούθησαν νέες μειώσεις το 2015 που δεν λαμβάνονται υπόψη στην παρούσα έκθεση, λόγω της χρονικής περιόδου που αναφέρεται. Την ίδια περίοδο -δηλαδή το δεύτερο εξάμηνο 2014- στην Ευρώπη οι τιμές ηλεκτρισμού σε αντίθεση με την Κύπρο αυξήθηκαν κατά 2,9% και στην Ευρωζώνη κατά 2,7%. Ωστόσο, συνολικά, από το 2008 οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος έχουν μειωθεί πέραν του 30% στην ΕΕ, ενώ το ίδιο διάστημα είναι γνωστό ότι στην Κύπρο ακολουθούσαν πότε ήπια και πότε έντονα ανοδική πορεία.
Σε πραγματικούς αριθμούς, τα νοικοκυριά στην Κύπρο πλήρωσαν το περασμένο εξάμηνο €0,236 ανά κιλοβατώρα έναντι €0,208 που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε πραγματικούς αριθμούς, το φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα απολαμβάνουν τα νοικοκυριά στη Βουλγαρία με €0,09 ανά κιλοβατώρα και Ουγγαρία με €0,115, ενώ το ακριβότερο ρεύμα πληρώνουν τα νοικοκυριά στη Δανία με €0,307 ενώ στη δεύτερη θέση είναι η Γερμανία. Όμως, στη Δανία το 57% στον λογαριασμό ηλεκτρισμού αποτελεί φόρους -στη Γερμανία το 57%, ενώ στην Κύπρο το ποσοστό αυτό είναι 19% (η 10η φθηνότερη φορολογία στην ΕΕ) σύμφωνα με τη Eurostat. Στη Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο οι φόροι στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού είναι ελάχιστοι -μόλις 5%.

Τρεις φορές πιο φθηνό το φυσικό αέριο

Ακόμα, η ίδια έκθεση της Eurostat αναλύει και συγκρίνει και το κόστος ηλεκτρισμού σε σχέση με το φυσικό αέριο, από το 2008 μέχρι και το δεύτερο εξάμηνο 2014. Η σύγκριση δείχνει, ευκρινώς, πως ενώ το κόστος ηλεκτρισμού αυξήθηκε κατά επτά περίπου σεντ ανά κιλοβατώρα, το κόστος του φυσικού αερίου αυξήθηκε την ίδια περίοδο κατά λιγότερο από δύο
σεντ παραμένοντας τρεις φορές πιο φθηνό –ενώ και η αύξηση κατά την ίδια περίοδο του αερίου ήταν τρεις φορές μικρότερη. Κάτι που αποτελεί ακόμα ένα επιχείρημα για τα σταθερά πλεονεκτήματα χρήσης του φυσικού αερίου.
 
http://energypress.gr/news/i-2i-pio-akrivi-se-ilektriko-reyma-hora-stin-ee-i-kypros