Thursday 28 May 2015

Ανθεκτική η παραγωγή πετρελαίου της Βόρειας Αμερικής, παρά τη βουτιά στις τιμές

Η απότομη άνοδος της παραγωγής πετρελαίου στην Βόρεια Αμερική αποδεικνύεται ανθεκτική, παρά τις χαμηλές τιμές του "μαύρου χρυσού", σχολιάζει στην τελευταία έκθεσή του ο OPEC , υποδηλώνοντας πως η παγκόσμια υπερπροσφορά πετρελαίου μπορεί να συνεχιστεί για δυο ακόμα χρόνια.

Το προσχέδιο της έκθεσης της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του OPEC, το οποίο έχει δει το Reuters, προβλέπει ότι η παροχή αργού πετρελαίου από τις ανταγωνίστριες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες εκτός OPEC θα συνεχίσει να αυξάνεται τουλάχιστον μέχρι το 2017.
Η μειωμένη παγκόσμια ζήτηση σημαίνει πως τα δικαιώματα μελλοντικής αγοράς αργού του OPEC θα μειωθούν από τα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2014 στα 28,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2017, κάτι που στην ουσία θα αφήσει τον Οργανισμό με δυο επιλογές: να μειώσει την παραγωγή από τα τρέχοντα επίπεδα των 31 εκατ. βαρελιών ημερησίως ή να είναι προετοιμασμένος να ανεχτεί τις μειωμένες τιμές πετρελαίου για πολύ ακόμα. Μέχρι το 2040 όμως η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν στα 40 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
«Από τον Ιούνιο του 2014 οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποστεί σημαντική μείωση, αγγίζοντας επίπεδα ακόμα χαμηλότερα από αυτά της κρίσης του 2008, ωστόσο η παροχή πετρελαίου εκτός OPEC εξακολουθεί να δείχνει ότι αυξάνεται», αναφέρεται στο προσχέδιο της έκθεσης.
Η τιμή του Brent έχει κάνει «βουτιά» από τα 115 δολάρια το βαρέλι τον Ιούνιο του 2014, μετά την «έκρηξη» στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ και την απόφαση του OPEC τον περασμένο Νοέμβριο να μην μειώσει την παραγωγή του, που έχουν προκαλέσει κορεσμό στην αγορά. Ο OPEC, μάλιστα, όχι μόνο δεν μείωσε την παραγωγή του, αλλά αντιθέτως την αύξησε σε μια προσπάθεια να ξανακερδίσει μερίδιο αγοράς και να βάλει εμπόδια στους ανταγωνιστές παραγωγούς.
 
http://energypress.gr/news/anthektiki-i-paragogi-petrelaioy-tis-voreias-amerikis-para-ti-voytia-stis-times