Friday 29 May 2015

Ρωσία: «Αρκετά πιθανή» η συμμετοχή μας στον TANAΡ

Το ότι τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν συμφέρον από την κατασκευή και λειτουργία του αγωγούTANAΡ δε σημαίνει και την άρνησή τους να συνεργαστούν με τη Ρωσία, η οποία μπορεί να συμμετάσχει στο πρότζεκτ. Αυτό δήλωσε ο Μόνιμος Εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσιζχώφ σήμερα, Παρασκευή, όπως μεταδίδει το ITAR- TASS.
Μάλιστα, ο Τσιζχώφ θεωρεί «αρκετά πιθανή» τη συμμετοχή της χώρας του στον TANAΡ. Ο αγωγός ΤΑΝΑΡ αποτελεί μέρος του Νοτίου Διαδρόμου, που στόχο έχει να προμηθεύσει την ΕΕ με αέριο, ως εναλλακτική στις ρωσικές ποσότητες και έχει την στήριξη των ευρωπαϊκών αρχών. «Δεν υπάρχει τίποτα περίεργο στο ότι οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης, περιλαμβανομένης της Σερβίας και της ΠΓΔΜ, ψάχνουν για εναλλακτικές που να τις συμφέρουν», δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης.
«Αυτό δε σημαίνει ότι εγκαταλείπουν τα κοινά πρότζεκτ που έχουν αναλάβει μαζί μας», πρόσθεσε. «Εξάλλου, η συμμετοχή της Ρωσίας στον ΤΑΝΑΡ είναι αρκετά πιθανή», δήλωσε ο Τσιζχώφ. Ο ΤΑΝΑΡ θα διέλθει από την τουρκική επικράτεια μεταφέροντας φυσικό αέριο προς την Ευρώπη μέχρι τους Κήπους του Έβρου, όπου πρόκειται να συνδεθεί με τον σχεδιαζόμενο αγωγό ΤΑΡ. Ο τελευταίος θα μεταφέρει το αζερικό αέριο μέσω Ελλάδος και Αλβανίας στην Ιταλία και την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη.
Υπάρχουν σχέδια ώστε ο ΤΑΝΑΡ να μεταφέρει, σε επόμενες φάσεις, αέριο όχι μόνο από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας και ειδικότερα το Τουρκμενιστάν και το Ιράν. Η κατασκευή του προγραμματίζεται για το 2017-18 οπότε και θα έχει ξεκινήσει και η παραγωγή αερίου από τη δεύτερη φάση του πεδίου Σαχ Ντενίζ 2, στις αζερικές ακτές της Κασπίας, το οποίο εκτιμάται ότι διαθέτει αποθέματα αερίου 1,2 tcm.
 
http://energypress.gr/news/rosia-arketa-pithani-i-symmetohi-mas-ston-tanar