Friday 29 May 2015

ΟΠΕΚ: Η υπερπροσφορά πετρελαίου θα συνεχισθεί μέχρι τουλάχιστον το 2017

Η «έκρηξη» της παραγωγής πετρελαίου στις χώρες της Βόρειας Αμερικής αποδεικνύεται ανθεκτική, παρά τις χαμηλές τιμές, όπως σημειώνει στην τελευταία έκθεσή του ο ΟΠΕΚ, υποδηλώνοντας πως η παγκόσμια υπερπροσφορά μπορεί να συνεχισθεί για δυο ακόμα χρόνια.

Στο προσχέδιο της έκθεσης της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του ΟΠΕΚ, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters, προβλέπεται ότι η παροχή αργού πετρελαίου από τις ανταγωνίστριες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες εκτός ΟΠΕΚ θα συνεχίσει να αυξάνεται τουλάχιστον μέχρι το 2017.

Η μειωμένη παγκόσμια ζήτηση σημαίνει πως τα δικαιώματα μελλοντικής αγοράς αργού του ΟΠΕΚ θα μειωθούν από τα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2014 στα 28,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2017, κάτι που στην ουσία θα αφήσει τον Οργανισμό με δυο επιλογές: να μειώσει την παραγωγή από τα τρέχοντα επίπεδα των 31 εκατ. βαρελιών/ημέρα ή να είναι προετοιμασμένος να ανεχθεί για πολύ καιτό ακόμα τις μειωμένες τιμές πετρελαίου. 

Μέχρι το 2040, όμως, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν στα 40 εκατ. βαρέλια ημερησίως. «Από τον Ιούνιο του 2014 οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποστεί σημαντική μείωση, αγγίζοντας επίπεδα ακόμα χαμηλότερα από αυτά της κρίσης του 2008, ωστόσο η παροχή πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ εξακολουθεί να δείχνει ότι αυξάνεται», αναφέρεται στο προσχέδιο της έκθεσης.

Η τιμή του Μπρεντ έχει κάνει «βουτιά» από τα 115 δολάρια το βαρέλι τον Ιούνιο του 2014, μετά την «έκρηξη» στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ και την απόφαση του ΟΠΕΚ τον περασμένο Νοέμβριο να μην μειώσει την παραγωγή του. 

Ο ΟΠΕΚ, μάλιστα, όχι μόνο δεν μείωσε την παραγωγή του, αλλά αντιθέτως ουσιαστικά την αύξησε, σε μια προσπάθεια να ξανακερδίσει μερίδιο αγοράς και να βάλει εμπόδια στους ανταγωνιστές παραγωγούς.

Σημειώνεται ότι τα μέλη του Οργανισμού συνεδριάζουν στη Βιέννη στις 5 Ιουνίου.
 
http://www.energia.gr/article.asp?art_id=94358