Thursday 28 May 2015

Ακινησία στο θέμα της διακοψιμότητας

Στην εντατική παραμένει ο κλάδος της χαλυβουργίας με τις επιχειρήσεις του κλάδου να αναμένουν επί ματαίω τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, που θα έδιναν αχτίδα αισιοδοξίας. Και βέβαια εκτός από το ενεργειακό, το νέο “πάγωμα” που παρατηρείται στις δημόσιες επενδύσεις και τα κατασκευαστικά έργα, δημιουργεί ένα ασφυκτικό κλίμα, με τις προοπτικές ανάκαμψης να παραμένουν ανύπαρκτες. 

Θυμίζουμε ότι εδώ και περίπου δύο μήνες έχει υποτίθεται συσταθεί από το ΥΠΑΠΕΝ επιτροπή για το ενεργειακό κόστος, η οποία επρόκειτο να παραδώσει το πόρισμά της μέχρι τα τέλη Απριλίου, για την εφαρμογή του περίφημου μέτρου της διακοψιμότητας. Ωστόσο ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη για το θέμα. Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις του κλάδου βρίσκονται σε αδιέξοδο έχοντας μάλιστα για πάνω από τρία χρόνια επιδοτήσει με αυξήσεις κεφαλαίου και ενέσεις ρευστότητας από τους μετόχους τους, τη διατήρηση του προσωπικού στις μονάδες που βρίσκονται σε κατάσταση αδράνειας. 
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Χαλυβουργικής, η οποία υπό το βάρος της κρίσης, λειτούργησε ελάχιστα τόσο το 2013 όσο και το 2014, επιδοτώντας ουσιαστικά τη διατήρηση του  προσωπικού της. Η ιστορική βιομηχανία, της οποίας οι αντοχές πλέον δοκιμάζονται, περιμένοντας κάποια σημάδια ανάκαμψης προκειμένου να μην οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα νέο πλάνο λειτουργίας προσανατολισμένο στα νέα δεδομένα της ανύπαρκτης εσωτερικής ζήτησης αλλά και του απαγορευτικού στις εξαγωγές λόγω ενεργειακού κόστους. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, μάλιστα, επελέγη η λιγότερο επώδυνη λύση της εθελουσίας εξόδου για μέρος του προσωπικού, που περιλαμβάνει κίνητρα για όσους επιλέξουν να αποχωρήσουν. Μάλιστα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα εθελουσίας αρχικά ήταν προγραμματισμένο να εφαρμοστεί εντός του 2014, όμως η εφαρμογή του είχε αναβληθεί τότε εν αναμονή τυχόν ευνοϊκών εξελίξεων στο θέμα του ενεργειακού κόστους, οι οποίες δεν ήλθαν ποτέ. Το συνολικό πακέτο γενναίων κινήτρων του εν λόγω προγράμματος εθελουσίας οδηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην καταβολή από την εταιρία, κατά μέσο όρο, 15 μηνιαίων μισθών ανά εργαζόμενο, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο για ανάλογο πρόγραμμα στο χώρο της βιομηχανίας.
Σύμφωνα με το ίδιο πλάνο θα παραμείνει σε λειτουργία μόνο το ελασματουργείο, ενώ το χαλυβουργείο θα επαναλειτουργήσει εφόσον οι συνθήκες της αγοράς αλλά και το ενεργειακό κόστος, το επιτρέψουν.  Υπενθυμίζεται ότι η Χαλυβουργική έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια εκτεταμένες επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ χωρίς επιχορηγήσεις, επανεπενδύοντας συστηματικά τα κέρδη της στις δραστηριότητές της.

(Χ. Φλουδόπουλος, capital.gr, 28/5/2015)
 
http://energypress.gr/news/akinisia-sto-thema-tis-diakopsimotitas