Thursday 28 May 2015

Να περάσει η μείωση του ενεργειακού κόστους και στην κλωστοϋφαντουργία ζητά ο ΣΕΒΚ

Αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής από μέρους της ΔΕΗ ζήτησε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ), κατά τη διάρκεια της χτεσινής γενικής συνέλευσης, ώστε οι σχετικές μειώσεις του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας να επεκταθούν και στην κλωστοϋφαντουργία, έναν κλάδο κατ' εξοχήν ενεργοβόρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του euro2day.gr, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΚ, Ελευθέριος Κούρταλης, επεσήμανε την άμεση ανάγκη για επαναβιομηχάνιση της χώρας, σημειώνοντας πως «στέρεη ανάπτυξη χωρίς ταχεία επαναβιομηχάνιση της χώρας δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί. Αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, χωρίς διεύρυνση της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής, οδηγεί νομοτελειακά στην άνοδο του πληθωρισμού και στην ανατροπή της όποιας ισορροπίας έχει σήμερα επιτευχθεί στο εμπορικό μας ισοζύγιο».

Ειδικότερα, ο κ. Κούρταλης αναφέρθηκε στην ανάγκη:

α) Να εφαρμοστεί ένα νέο μίγμα οικονομικής πολιτικής που θα ευνοεί τη δημιουργία πρόσθετου πλούτου και σταθερών θέσεων εργασίας, με μοχλό την ιδιωτική επιχείρηση.
β) Να επιλυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας.
γ) Να ρυθμιστεί το δημόσιο χρέος ώστε να γίνει διαχειρίσιμο.
δ) Να προσδιοριστεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης προσανατολισμένο στην παραγωγή περισσότερων διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, με αιχμή του δόρατος την βιομηχανία.
Ειδικότερα για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, ο κ. Κούρταλης τόνισε ότι «με μια σειρά στοχευμένων μέτρων χαμηλού σχετικά δημοσιονομικού κόστους, ο κλάδος έχει τη δυνατότητα να αυξήσει άμεσα την παραγωγή και τις εξαγωγές, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και πρόσθετα φορολογικά έσοδα» και επιπλέον αναφέρθηκε στα καυτά αιτήματα του κλάδου, όπως:
α) Την ανάγκη για ένα σύγχρονο αναπτυξιακό νόμο που να αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους.
β) Η λύση στο εργασιακό να λαμβάνει υπόψη πέρα από τα αιτήματα των εργαζομένων και την ανάγκη διατήρησης και διεύρυνσης των θέσεων εργασίας, την ανάγκη δηλαδή επιβίωσης των επιχειρήσεων.
γ) Την απαιτούμενη αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ, ώστε οι σχετικές μειώσεις του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας να επεκταθούν και στην κλωστοϋφαντουργία, έναν κλάδο κατ' εξοχήν ενεργοβόρο.
δ) Την επιστροφή του ΦΠΑ και γενικότερα την τήρηση χωρίς καθυστερήσεις όλων των υποχρεώσεων του κράτους
ε) Την αντιμετώπιση του προβλήματος της ελλιπούς ρευστότητας και των υψηλών επιτοκίων.
Πέραν αυτών, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση του ΣΕΒΚ ο κ. Κούρταλης έστειλε μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες, αναφερόμενος μεταξύ άλλων:

Στη μνημονιακή περίοδο: «Βιώσαμε μια πενταετία καταστροφικής ύφεσης. Ήταν μια περίοδος δημοσιονομικών κενών, υπερβολικής και άδικα κατανεμημένης λιτότητας, ελάχιστων στοχευμένων μεταρρυθμίσεων και πλήθος βεβιασμένων αλλαγών που αντί να επιλύουν διαχρονικά, διαρθρωτικά οικονομικά προβλήματα και να βελτιώνουν την εθνική ανταγωνιστικότητα, διαιώνιζαν την αστάθεια, απαξίωναν ανθρώπινες ικανότητες και μηχανολογικούς εξοπλισμούς και επέτειναν τη σύγχυση, την ανησυχία και την ανασφάλεια».
Στο πολιτικό σύστημα: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας, καθώς το αποτυχημένο παλαιό -πολιτικό σύστημα, οικονομικές δομές, κοινωνικές αξίες και προτεραιότητες- φεύγει, ενώτο καινούριο δυσκολεύεται ακόμη να διαμορφωθεί και πολύ περισσότερο να καταξιωθεί.
Για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα: «Θα πρέπει να σταθούμε στην ανικανότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος να αξιολογήσει έγκαιρα και σωστά τις πραγματικές αιτίες και διαστάσεις της σημερινής κρίσης και τα λάθη αρχιτεκτονικής που διαπράχθηκαν κατά την εισαγωγή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, ώστε να διαμορφώσει μια αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή.

http://energypress.gr/news/na-perasei-i-meiosi-toy-energeiakoy-kostoys-kai-stin-klostoyfantoyrgia-zita-o-sevk