Thursday 28 May 2015

Αυξημένη κατά 50% η ενεργειακή κατανάλωση στη Μεσόγειο ως το 2040

Ως το 2040, η κατανάλωση ενέργειας στην Μεσόγειο θα έχει αυξηθεί κατά 50%, με την αύξηση του πληθυσμού και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής να οδηγούν τη ζήτηση, δήλωσε ο Sohbet Karbuz, Διευθυντής του τμήματος Υδρογονανθράκων του γαλλικού Mediterranean Energy Observatory.

Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη, και στο 6ο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Ενέργεια, ο Karbuz τόνισε ότι ιδιαίτερη άνοδο (σ.σ. ενεργειακής κατανάλωσης) θα σημειωθεί στη νότια Μεσόγειο και τις χώρες Αλγερία, Λιβύη, Τυνησία, Μαρόκο, Αίγυπτο, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανο και Συρία. Ο ίδιος προέβλεψε ότι ως το 2030 θα υπάρχουν τρεις πυρηνικοί σταθμοί σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Τουρκία.
Η ενεργειακή ασφάλεια θα ωθήσει κάποιες χώρες της νότιας Μεσογείου να χρησιμοποιήσουν ως καύσιμο τον άνθρακα, ενώ οι Αλγερία, Λιβύη και Αίγυπτος πρέπει να εξαλείψουν την σπατάλη ενέργειας, δήλωσε Karbuz. Αναφερόμενος στο Ισραήλ, το οποίο αναμένεται να αρχίσει από το 2016 ή το 2017 την εμπορική εκμετάλλευση του Λεβιάθαν, o Karbuz παρατήρησε ότι «μετακινήθηκε από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή. καθώς η χώρα ανακάλυψε μεγάλα κοιτάσματα αερίου» (σσ. το Leviathan, που ανακαλύφθηκε πριν 6 χρόνια, διαθέτει αποθέματα 600 δισ. κυβικά μέτρα).
 
http://energypress.gr/news/ayximeni-kata-50-i-energeiaki-katanalosi-sti-mesogeio-os-2040