Thursday 28 May 2015

Εφαρμοσμένες λύσεις και νέες τεχνολογίες για ενεργειακή εξοικονόμηση ανέδειξε το Energy Efficiency Conference 2015

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015, το 3ο Energy EfficiencyConference στο Συνεδριακό Κέντρο Δαΐς. Στο συνέδριο συμμετείχαν περίπου 170 υψηλόβαθμα στελέχη που φέρουν την ευθύνη του ενεργειακού σχεδιασμού & της διαχείρισης ενέργειας από ένα ευρύτατο φάσμα επιχειρήσεων. 

Το 3ο Energy Efficiency Conference διοργάνωσε το Plant Management τηςBoussias Communications και χαρακτηρίστηκε από τη δυναμική παρουσία κορυφαίων ομιλητών που μοιράστηκαν με το κοινό τις λύσεις που έχουν εφαρμόσει για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης σε πολλαπλούς τομείς και διαδικασίες, με γνώμονα πάντα την επίτευξη οικονομικών & περιβαλλοντικών οφελών, αλλά και την ενίσχυση της εταιρικής βιωσιμότητάς τους. Καθοριστικό ρόλο είχε η παρουσίαση νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών για την ενεργειακή διαχείριση και εξοικονόμηση. Στο site του συνεδρίου θα βρείτε αναρτημένες τις παρουσιάσεις των ομιλητών καθώς και φωτογραφίες του συνεδρίου. 
Η έναρξη του συνεδρίου έγινε από τον Δημήτρη Αθανασίου, Πολιτικό Μηχανικό, Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών ΥΠΑΠΕΝ, ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις και τις πολιτικές από την πλευρά της κυβέρνησης προς μια περισσότερο αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας.
Το συνέδριο ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για άμεση προσαρμογή σε μία περισσότερο «έξυπνη» και πιο αποτελεσματική διαχείριση ενέργειας. Πληθώρα από τις καλές πρακτικές που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο υπέδειξαν ότι η αποτελεσματική αξιοποίηση ενέργειας επιφέρει ταχύτατη εξοικονόμηση ενεργειακών και οικονομικών πόρων, ενώ βελτιώνοντας την ενεργειακή αποδοτικότητα, μπορεί να επιτευχθεί η κατά το ήμιση μείωση των εκπομπών που απαιτείται, για να επιβραδύνει το φαινόμενο της υπερθέμανσης του πλανήτη στα επόμενα χρόνια. Ανάμεσα στις εταιρίες και φορείς που μοιράστηκαν την εμπειρία τους και καλές πρακτικές για ενεργειακή εξοικονόμηση και διαχείριση ήταν οι ΜΕΤΡΟ, LAMDA HELLIX, BSΗ Oικιακές Συσκευές, Green Air Energy, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, SOLVAY, SIRECLED, ΚΟNSYS, OTE-COSMOTE, AID Engineering, SARMED, Mediterranean Hotels & Spa, Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, Schneider Electric, ZEB Zero Energy Building, ΚΑΠΕ, Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, EKETA/ΙΝΕRTIA, Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης και Hellenic Maintenance Society. 

Καινοτόμες τεχνολογίες & υπηρεσίες για ενεργειακή βιωσιμότητα 

Στην ενότητα των τεχνολογιών ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσίαση καινοτόμων υπηρεσιών για ενεργειακή βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Ο Joyse Adrian, Γεν. Γραμματέας EuroACE, περιέγραψε πώς η ανακαίνιση του κτιριακού δυναμικού μπορεί να αποφέρει άμεσα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, ενισχύοντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια στις εγκαταστάσεις. Μια νέα τεχνολογία της Schneider Electric παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Διονύση Ποτουρίδη, Ενεργειακό Επιθεωρητή & Σύμβουλο Εξοικονόμησης Ενέργειας της εταιρείας, ο οποίος ενημέρωσε πώς, σε 3 βήματα, τα Smart Panels, οι Έξυπνοι Διασυνδεδεμένοι Πίνακες Διανομής Schneider Electric, οδηγούν το κτίριο σε πραγματική εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο Attila Baracskai, Head of Technical Developments, KONSYS, κατέδειξε διεθνείς πρακτικές για το πώς μπορούν τα συστήματα διαχείρισης ενέργειας στη βιομηχανία να εξασφαλίσουν εξαιρετική ενεργειακή απόδοση και ασφάλεια λειτουργίας.
Ο Νίκος Λασπάκης , Business Development Manager Corporate & Enterprise Marketing, παρουσίασε τη νέα υπηρεσία Energy Management του ΟΤΕ .Πρόκειται για μία πλατφόρμα παρακολούθησης της ενεργειακής κατανάλωσης της επιχείρησης σε πραγματικό χρόνο με δυνατότητα ακόμα και απομακρυσμένης πρόσβασης.
Η Δανάη Παπαδρόσου, Account Executive Manager Chemicals, Solvay, έδειξε με πολύ χαρακτηριστικά case studies, παρουσιάζοντας και αποτελέσματα, για το πώς ένα εργοστάσιο μπορεί να πετύχει βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέσω της διαδικασίας καθαρισμού τωνκαυσαερίων του. Ο Άρης Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, ΖΕΒ Zero Energy Building, παρουσίασε τη μεθοδολογία για αποτελεσματική ενεργειακή διαχείριση και τα συστήματα μέτρησης και επαλήθευσης εξοικονόμησης που είναι διαθέσιμα. Τη σημαντική προσφορά των γεωθερμικών συστημάτων στη σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας παρουσίασε ο Νικόλαος Ψαρράς, Διευθύνων Σύμβουλος της AiD Engin eering, ενώ ο Λεωνίδας Βέργος, Project Developer, SIRECLED ,παρουσίασε έργα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και εφαρμοσμένων πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της εγκατάστασης φωτισμού τεχνολογίας LED. 
Συμπερασματικά, παρατηρώντας τις αποκλίσεις σε επίπεδα ενεργειακής εξοικονόμησης ανά τον κόσμο, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, καθώς και αναξιοποίητες ευκαιρίες που προκύπτουν από μια μεγάλη γκάμα διαθέσιμων τεχνολογιών και υπηρεσιών, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο. Πράγματι, οι ενεργειακά πιο αποτελεσματικές οικονομίες παράγουν περίπου 16 φορές περισσότερο από το ΑΕΠ τους, καταναλώνοντας, ωστόσο, τα ίδια επίπεδα ενέργειας με τις λιγότερο αποτελεσματικές. Η ενεργειακή διαχείριση και εξοικονόμηση αναδεικνύεται έτσι για τους περισσότερους κλάδους ως επιχειρηματική ευκαιρία, στοιχείο ενίσχυσης βιωσιμότητας, αύξησης της ανταγωνιστικότητας, καθώς και αναπόσπαστο μέρος της εταιρικής υπευθυνότητας. 
 
http://energypress.gr/news/efarmosmenes-lyseis-kai-nees-tehnologies-gia-energeiaki-exoikonomisi-anedeixe-energy-efficiency