Thursday 28 May 2015

ΗΠΑ: Καμία παράταση των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης των συζητήσεων για την επίτευξη συμφωνίας σε ό,τι αφορά τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ανέφερε την Τετάρτη το State Department παρά τις υπόνοιες εκ μέρους της Γαλλίας και του Ιράν ότι οι συζητήσεις μπορεί να συνεχιστούν τον Ιούλιο.

«Δεν βλέπουμε καμία παράταση πέραν της 30ης Ιουνίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department Τζεφ Ράθκε σε συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις που διαπραγματεύονται με την Τεχεράνη μπορούν να επιτύχουν μια συμφωνία εντός της προθεσμίας που έχουν καθορίσει τα μέρη.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σχεδιάζει να ταξιδέψει την 30ή Μαΐου στη Γενεύη για να συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογο του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ , σε έναν ακόμη γύρο των συνομιλιών, εβδομάδες πριν την λήξη της προθεσμίας. Με την επανεκκίνηση των συνομιλιών στην Βιέννη σήμερα για το γεφύρωμα του χάσματος των διαπραγματευτικών θέσεων, η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε τις δηλώσεις του ανώτερου Ιρανού διαπραγματευτή Αμπάς Αραγτσί, πως η προθεσμία μπορεί να επεκταθεί, σε απάντηση των σχολίων του Γάλλου πρέσβη Ζεράρ Αρό.

http://energypress.gr/news/ipa-kamia-paratasi-ton-synomilion-gia-pyriniko-programma-tis-teheranis