Thursday 10 January 2013

25 έξυπνες συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας από τον ΙΕΑ

Σβήνετε τα φώτα όταν φεύγετε από ένα δωμάτιο. Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου σας. Ρυθμίστε το θερμοστάτη. Κλείστε τις κουρτίνες το βράδυ για να μην κρυώσει το σπίτι. Όταν νοικιάζετε ι αγοράζετε σπίτι δείτε την ενεργειακή του ταμπέλα, το ίδιο όταν αγοράζετε ηλεκτρικές συσκευές. Περιμένετε να γεμίσει το πλυντήριο των πιάτων και των ρούχων πριν το βάλετε σε λειτουργία. Οι «Screen savers» στους υπολογιστές δεν εξοικονομούν ενέργεια. Κλείνετε την τηλεόραση τελείως όταν δεν είναι σε χρήση. Βγάζετε τις πρίζες από όλες τις συσκευές που δεν χρειάζεται να είναι συνδεδεμένες. Αλλάξτε τους λαμπτήρες με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Ανάβετε μόνο τόσο φως όσο χρειάζεται για να κάνετε τη δουλειά σας. Μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας, μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις 25 συμβουλές του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την εξοικονόμηση ενέργειας, τις οποίες από τις 3 Δεκεμβρίου και μετά, ο ΙΕΑ ανέβαζε μία – μία κάθε μέρα στη σελίδα του στο Facebook και στο λογαριασμό του στο Twitter! Πατήστε στο σύνδεσμο αυτό για να διαβάσετε και τις 25!


Οι ανεπίσημες 25 έξυπνες ιδέες αντικατοπτρίζουν τις 25 συστάσεις πολιτικής για την ενεργειακή αποδοτικότητα τις οποίες ο ΙΕΑ και διεθνείς εμπειρογνώμονες ανέπτυξαν το 2008 και επικαιροποίησαν το 2011. Εάν εγκριθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, οι 25 συστάσεις πολιτικής θα εξοικονομήσουν περίπου 17% της παγκόσμιας ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας και θα αποτρέψουν την εκπομπή 7,6 γιγατόνων διοξειδίου του άνθρακα σε ετήσια βάση έως το 2030 (περίπου 1,5 φορά οι τρέχουσες ετήσιες εκπομπές CO2 των ΗΠΑ).
 
Οι 25 έξυπνες ιδέες σκοπεύουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε στην καθημερινότητά μας, συμβάλλουν στην εξοικονόμηση χρημάτων, στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διατήρηση της θερμοκρασίας του πλανήτη!

 
Για περισσότερες πληροφορίες:
IEA's 25 Energy Efficiency Policy Recommendations και 25 Bright Ideas from the IEA's 25 Energy Efficiency Policy Recommendations

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=65622

No comments: