Thursday 24 January 2013

Βρετανία: εισάγουν ρεύμα εξάγουν πρόβλημα με γιγάντιες ανεμογεννήτριες στην Ιρλανδία

Συμφωνία για την κατασκευή μερικών από τις μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες στον κόσμο στην Ιρλανδία υπoγράφουν ο υπουργός Ενέργειας της χώρας με τον Βρετανό ομόλογό του.
Οι ανεμογεννήτριες ύψους 180 μέτρων θα εγκατασταθούν στα απέραντα λιβάδια της κεντρικής Ιρλανδίας και θα τροφοδοτήσουν με αιολική ενέργεια εκατομμύρια νοικοκυριά στη Μεγάλη Βρετανία ως το 2017.
Οι εμπλεκόμενες εταιρείες θεωρούν ότι η ιρλανδική αιολική ενέργεια είναι φθηνότερη από εκείνη που παράγουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βρετανία.
Ωστόσο, περιβαλλοντικές οργανώσεις εγείρουν ενστάσεις και εκφράζουν ανησυχία για την καταστροφή του φυσικού τοπίου της Ιρλανδίας.
Η ενέργεια από τις εκατοντάδες ανεμογεννήτριες θα μεταφερθεί στην Ιρλανδία μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων που θα συνδεθούν με το δίκτυο σε δύο σημεία στην Ουαλία.
Η εταιρεία Element Power που συμμετέχει στο σχέδιο εκτιμά ότι θα εξοικονομηθούν 7 δισ. λίρες Αγγλίας σε ορίζοντα δεκαπενταετίας προς όφελος του Βρετανού καταναλωτή.
Από την άλλη πλευρά, η Ιρλανδία προσδοκά στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και στην ανάκαμψη της οικονομίας της συνολικά.

Εξαιτίας της χαμηλής ισχύος των ανέμων στα ιρλανδικά λιβάδια, οι ανεμογεννήτριες θα είναι ψηλότερες από το συνηθισμένο και θα διαμοιραστούν σε 40 ομάδες σε πέντε κομητείες του νησιού.
Πολλοί στην Ιρλανδία πιστεύουν ότι η Βρετανία εξάγει το πρόβλημα της καταστροφής της περίφημης βρετανικής εξοχής στην Ιρλανδία, κατόπιν πιέσεων από οργανώσεις και κοινή γνώμη, με το πρόσχημα της απασχόλησης και της οικονομικής ανάπτυξης.

http://www.econews.gr/2013/01/24/bretania-anemogennitries-irlandia-94956/

No comments: