Friday 11 January 2013

Το νέο ΕΤΜΕΑΡ φέρνει απολύσεις, μείωση εξαγωγών και μεταναστεύσεις βιομηχανιών στη μέση τάση

Ως τελειωτικό χτύπημα για τη βιομηχανία χαρακτηρίζουν τις χθεσινές αποφάσεις του υπουργείου περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής πηγές του κλάδου.
Παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός στην τελευταία γενική συνέλευση του ΣΕΒ πριν ένα μήνα είχε διαβεβαιώσει τους εκπροσώπους της βιομηχανίας για τρία θέματα ότι δηλαδή:

1) δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα Βιομηχανικά τιμολόγια
2) ο μηχανισμός αντιστάθμισης  της επιβάρυνσης λόγω των ρύπων θα είναι έτοιμος σύντομα
3)ληφθηκαν τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην εκτοξευτεί το κοστος του ΕΤΜΕΑΡ και ότι  ο επιμερισμός του ΕΤΜΕΑΡ θα γίνει με το Αυστριακό μοντέλο .
Στην πραγματικότητα οι εξελίξεις ήταν στην αντίθετη κατεύθυνση.
Έτσι :
1)η ΔΕΗ ανακοίνωσε στην βιομηχανία ΜΤ ότι από 1/1/13 χωρίς καμία διαπραγμάτευση θα χρεώνει 6,44Ευρώ/MWH για τους ρύπους. To Υπουργείο μέχρι σήμερα, επισημαίνουν πηγές της βιομηχανίας μέσης τάσης, δεν έχει αντιδράσει

2) Χθες υπαναχώρησε και δεν εφάρμοσε το Αυστριακό μοντέλο στον επιμερισμό του ΕΤΜΕΑΡ με αποτέλεσμα η επιβάρυνση στην ΜΤ είναι 7,76 Ευρώ/MWH
Όπως επισημαίνει το ίδιο στέλεχος της βιομηχανίας εντάσεως ενέργειας, «δεν υπάρχει καμία Ευρωπαϊκή χώρα που να επιβαρύνει τις βιομηχανίες της με τόσο υψηλές χρεώσεις. Ιδιαίτερα όταν η σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία αναγνωρίζει ότι οι βιομηχανικοί κλάδοι όπως αυτοί της   Κλωστοϋφαντουργίας , της Κεραμουργείας ,της  Υαλουργίας  και της Χαρτοποιίας  πρέπει να στηριχθούν από τις κυβερνήσεις τους λόγω της επιβάρυνσης από το σύστημα εμπορίας ρύπων λαμβάνοντας ως ενίσχυση το 85% της σχετικής επιβάρυνσης».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι αδιανόητο να ζητεί το ΥΠΕΚΑ από μία ενεργοβόρα βιομηχανία καθαρά εξαγωγική να πληρώσει για  ΕΤΜΕΑΡ ποσά της τάξης των 160.000 Ευρώ /έτος  και για ρύπους ποσά της τάξης των 130.000Ευρώ/έτος  όταν μάλιστα ήδη από το 2012 η βιομηχανία Μέσης Τάσης έχει υποστεί αύξηση στο ενεργειακό της κόστος μεγαλύτερη από 30% .
Συγκεκριμένα στη Μέση Τάση επιβάλλονται:
1) Αυξηση τιμολογίων  από τη  ΔΕΗ μονομερώς και χωρίς διαπραγμάτευση  της τάξης του 15-20%
2) Το τέλος ΑΠΕ 1/1/12  ήταν 5,35 Ευρώ/MWh , 1/1/13  Αυξάνεται σε  7,76 Ευρώ /ΜWh
3) Το κόστος του ΦΑ έιναι κατά 40% ακριβότερο από όλη την Ευρώπη
4) οι βιομηχανίες στην μέση  με καταναλώσεις στα ύψη των βιομηχανιών ΥΤ επιβαρυνονται με ΕΦΚ 5 Ευρώ/MWH αντί των 2,5 Ευρώ/mWH  που θα έπρεπε
Όπως επισημαίνει το ίδιο στέλεχος «Οι μόνες επιλογές που μένουν στις περισσότερες βιομηχανίες ΜΤ είναι  να μειώσουν ακόμη περισσότερο το προσωπικό τους , να μειώσουν τις εξαγωγές τους  και για όσες έχουν  περάσει το ελαστικό τους όριο να κλείσουν και να μεταφέρουν την λειτουργία τους στις γειτονικές χώρες».

Το ερώτημα

Καταλήγοντας το στέλεχος της βιομηχανίας κάνει μια απλή παρατήρηση για τα αναμενόμενα έσοδα από την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ. Οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας της Μέσης Τασης έχουν κατανάλωση της τάξης των 2.000.000MWH/έτος. Εάν το ΕΤΜΕΑΡ ήταν 4,76Ευρώ αντί των 7,76 Ευρώ το υπουργείο θα έχανε ποσά της τάξης των 6 εκ Ευρώ. «Αξίζει να κλείσει η βιομηχανία μέσης τάσης για 6 εκατ. ευρώ; Μήπως πρέπει το υπουργείο να επανεξετάσει την απόφαση του;» Καταλήγει το ίδιο στέλεχος προβλέποντας ότι οι περισσότερες βιομηχανίες δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τις νέες επιβαρύνσεις .

http://www.energypress.gr/news/To-neo-ETMEAR-fernei-apolyseis-meiwsh-exagwgwn-kai-metanasteyseis-biomhhaniwn-sth-mesh-tash

No comments: