Tuesday 24 February 2015

Ισραηλινοί φόβοι για τη συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου στο αέριο

«Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι το κυπριακό πεδίο ενδέχεται να καταλήξει να αντικαταστήσει το Λεβιάθαν ως πηγή για το αιγυπτιακό LNG». Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, με αφορμή τη συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου.  

Στο άρθρο της, η  Sharon Udasin, σχετικά με την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου επισημαίνει ότι ενώ η πολλά υποσχόμενη συμφωνία μπορεί να αποτελεί ένα θετικό βήμα για την Αίγυπτο και την Κύπρο, ισραηλινές πηγές εξέφρασαν φόβους ότι μια τέτοια συμφωνία μπορεί να αποβεί εις βάρος του Ισραήλ.  
Όπως αναφέρει, μόλις πριν από δύο εβδομάδες, η κυπριακή ΔΕΦΑ, επέλεξε να μην επεκτείνει την πρότασή της για μελλοντικές προμήθειες αερίου από το Λεβιάθαν.  Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι της Noble Energy και του Ομίλου Delek - βασικοί εταίροι τόσο του κοιτάσματος Αφροδίτη, όσο και του ισραηλινού Ταμάρ και Λεβιάθαν, μετέβησαν στην Αίγυπτο για να συζητήσουν τις συμφωνίες εξαγωγών φυσικού αερίου.  
Την ώρα που στελέχη Delek Group και της Noble Energy επισκέπτονταν την Αίγυπτο πριν από δύο εβδομάδες, πηγές του κλάδου προειδοποίησαν ότι, επειδή οι εταιρείες είναι επίσης οι κύριοι μέτοχοι στο κυπριακό Οικόπεδο 12, θα πρέπει να προσφέρουν στη βρετανική κοινοπραξία φυσικού αερίου ένα σχέδιο Β, εάν είναι απαραίτητο. Το σχέδιο προέβλεπε ότι αν το Λεβιάθαν δεν έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το Οικόπεδο 12 θα είναι σε θέση να προμηθεύσει το σταθμό παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου του Idku. Μια τέτοια συμφωνία θα επιτρέψει την εμπορική ανάπτυξη του κυπριακού Οικοπέδου 12, λόγω της ύπαρξης εξωτερικού πελάτη που θα συμπληρώνει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς.  
«Οι εταιρείες Delek και Noble, βασικοί εταίροι του κοιτάσματος Αφροδίτη, κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές για την περίπτωση που το Λεβιάθαν δεν θα αναπτυχθεί έγκαιρα εξαιτίας της ισραηλινής νομοθεσίας και της αβεβαιότητας», δήλωσαν στη Jerusalem Post πηγές από την ισραηλινή ενεργειακή βιομηχανία. «Θα προχωρήσουμε με το κοίτασμα Αφροδίτη το οποίο θα υπογράψει πιθανότατα μια από τις συμβάσεις για το υγροποιημένο ΦΑ με την Αίγυπτο».  «Θα είναι κρίμα για το Ισραήλ», πρόσθεσαν, επισημαίνοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να ωφεληθεί τόσο οικονομικά όσο και γεωπολιτικά, ενισχύοντας τους δεσμούς της με την Αίγυπτο.

http://energypress.gr/news/israilinoi-fovoi-gia-ti-symfonia-kyproy-aigyptoy-sto-aerio

No comments: