Monday 25 May 2015

Προς άδοξο τέλος η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Ο Ιούνιος προμηνύεται μήνας εξελίξεων για την επί δύο χρόνια τελματωμένη διαδικασία πώλησης του 66% του διαχειριστή του δικτύου φυσικού αερίου στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar. Μέσα στο μήνα, εκπνέει η εγγυητική επιστολή που είχαν καταθέσει οι Αζέροι στο πλαίσιο του προ διετίας διαγωνισμού και όπως προβλέπεται από τους όρους προκήρυξης του διαγωνισμού, πλέον ανοίγει ο δρόμος για την «αναίμακτη» αποχώρηση των αγοραστών.
Συγκεκριμένα εάν σε διάστημα 24 μηνών από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, δεν έχει ολοκληρωθεί η πώληση χωρίς υπαιτιότητα του αγοραστή  τότε δίνεται η δυνατότητα αποχώρησης χωρίς να καταπέσει η εγγύηση.  Και βέβαια η πώληση δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς από τον περασμένο Νοέμβριο έχει ξεκινήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού εις βάθος έρευνα της πώλησης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτή είναι συμβατή με το δίκαιο περί ανταγωνισμού της ΕΕ. Η εξέταση έχει παγώσει με απόφαση που ελήφθη από την Επιτροπή στις 21 Ιανουαρίου και έκτοτε οι διαδικασίες εξέτασης βρίσκονται σε αναστολή.
Νέα τροπή στην υπόθεση, πάντως έδωσε την περασμένη εβδομάδα η συνέντευξη που παραχώρησε στο Euractive η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager. Η επίτροπος ανέφερε ότι είναι πρόωρο σε αυτό το στάδιο να γίνονται εικασίες για την απόφαση που θα εκδοθεί από την Κομισιόν. Το σημαντικότερο σημείο, ωστόσο της Vestager, ήταν άλλο, αφού η ίδια αποκάλυψε ότι «ως μέρος της διαδικασίας, η Επιτροπή έχει αποστείλει ερωτήματα στη Socar και αναμένει την εταιρεία να αποστείλει πλήρεις και ολοκληρωμένες απαντήσεις». Δηλαδή σύμφωνα με την Επίτροπο η ευθύνη για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της πώλησης, βαρύνει όχι την Επιτροπή αλλά την πλευρά των Αζέρων. 
Θυμίζουμε ότι τo Capital.gr είχε εγκαίρως καταγράψει τα νέα δεδομένα γύρω από την πώληση του ΔΕΣΦΑ και την απροθυμία των Αζέρων ήδη από τον περασμένο μήνα, με αφορμή και τις τότε δηλώσεις του επικεφαλής της Socar Αμπντουλάγεφ. Ως βασικότερη αιτία για τη μεταστροφή αυτή, εικάζεται ότι είναι η δραματική επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας του Αζερμπαϊτζάν, μιας χώρας που είναι εξαρτημένη από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων που πραγματοποιεί και η οποία είδε τον τελευταίο χρόνο τα έσοδά της να πέφτουν δραματικά. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η κυβέρνηση προχώρησε και σε υποτίμηση του τοπικού νομίσματος μάνατ.
Στο νέο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι να δοθεί λύση, μέσω τρίτου για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης, δηλαδή να περάσουν οι μετοχές του ΔΕΣΦΑ όχι στους Αζέρους αλλά σε άλλη εταιρεία (οι πληροφορίες μιλούν για υπαρκτό ενδιαφέρον από τη βελγική Fluxys). Ωστόσο με δεδομένη τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις αποκρατικοποιήσεις, θα πρέπει να θεωρείται δύσκολο έως αδύνατο να προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία. 
Τέλος να σημειωθεί ότι η Socar αποκτά το 66% του ΔΕΣΦΑ αγοράζοντας το 31% των μετοχών που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και το 35% από τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, έναντι ποσού ύψους 400 εκατ. ευρώ.

(Χ. Φλουδόπουλος, capital.gr, 25/5/2015)
 
http://energypress.gr/news/pros-adoxo-telos-i-apokratikopoiisi-toy-desfa