Monday 25 May 2015

Στα σκαριά νέος αγωγός στη Σαχαλίνη που θα προμηθεύει την Ιαπωνία με ρωσικό φυσικό αέριο

Την κατασκευή γιγάντιου αγωγού φυσικού αερίου που θα ενώνει τα κοιτάσματα της Σαχαλίνης, στην ρωσική Απω Ανατολή με την κεντρική Ιαπωνία προτείνει η Tokyo Gas, η μεγαλύτερη ιαπωνική εταιρεία φυσικού αερίου. Τα σχέδια ανακοίνωσε στις 21 Μαΐου ο ειδικός σύμβουλος της εταιρείας Σιγκέρου Μουράκι, στο ρωσο-ιαπωνικό φόρουμ για τη συνεργασία επιχειρήσεων, επενδύσεων και αθλητισμού που διεξήχθη στο Τόκιο.
Το φόρουμ διοργάνωσε η ρωσική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta στο πλαίσιο του πρότζεκτ Russia Beyond the Headlines (RBTH). Σύμφωνα με τον Μουράκι, η ισχύς του νέου αγωγού θα φτάνει τα οκτώ δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σε μήκος σχεδόν 1.500 χιλιομέτρων. Το κόστος κατασκευής υπολογίζεται στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία στην Ιαπωνία να προμηθεύεται δυο φορές φθηνότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε σχέση με τις σημερινές τιμές.
Η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το 2014 αγόρασε το 80% που παράγεται στις εγκαταστάσεις της Σαχαλίνης, στο πρότζεκτ Sakhalin -2 τηςGazprom, μέσα από τα κοιτάσματα της ρωσική Απω Ανατολής.
(Η Σύγχρονη Ρωσία)
 
http://energypress.gr/news/sta-skaria-neos-agogos-sti-sahalini-poy-tha-promitheyei-tin-iaponia-me-rosiko-fysiko-aerio