Wednesday 27 May 2015

Μη βιώσιμος ο East Med, εκτιμά Ισραηλινός αναλυτής

H Aίγυπτος αποτελεί την κυριότερη, πολιτικά βιώσιμη επιλογή, για εξαγωγή φυσικού αερίου, από την κυπριακή και ισραηλινή ΑΟΖ, σύμφωνα με τον Ισραηλινό Αναλυτή θεμάτων Ενέργειας και φυσικού αερίου και Εκτελεστικό Διευθυντή της Εco Energy Financial & Strategic Consulting, Amid Mor.

Σε συνέντευξή του στο SigmaLive και το δημοσιογράφο Ν. Ζαννέτο, ο Amid Mor, ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο με αφορμή συνέδριο που διεξάγεται στη Λευκωσία αναφορικά με τα θέματα ενέργειας, είπε ότι παρόλο που η Τουρκία αποτελεί τη φυσική επιλογή, τα ανοιχτά πολιτικά και γεωπολιτικά ζητήματα, την καθιστούν ως μη «βιώσιμη» επιλογή.
Σύμφωνα με τη δική του εκτίμηση, η Αίγυπτος αποτελεί την μοναδική πιθανή αγορά φυσικού αερίου στην περιοχή. Όπως εξήγησε, η εγχώρια ζήτηση αυξάνεται, την ίδια ώρα που η Αίγυπτος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ενέργειας. Την ίδια ώρα πρόσθεσε, τα δύο τερματικά υγροποίησης στο Ιτκού και την Νταμιέττα, είναι επενδύσεις δισεκατομμυρίων που παραμένουν σε αδράνεια.

Η αλλαγή στο καθεστώς ιδιοκτησίας του Ιτκού και οι ενδεχόμενες συνέπειες

«Για αυτούς είναι σημαντικό να διασφαλίσουν σταθερές πηγές φυσικού αερίου. Βγάζει νόημα οικονομικά, παρόλο που η εξαγορά της BG, από τη Shell, ενδεχομένως να δημιουργήσει κάποιες περιπλοκότητες», είπε χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τερματικό του Ιτκού ανήκε μέχρι πρόσφατα στην εταιρεία BG.
Ερωτηθείς για το ποιες θα μπορούσαν να ήταν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της αλλαγής του καθεστώτος ιδιοκτησίας στο τερματικό του Ιτκού, απάντησε ότι πρόκειται για δύο από τις ισχυρότερες εταιρείες στον τομέα της ενέργειας. Ωστόσο είπε η Shell είναι το νούμερο ένα, και άρα έχει «παγκόσμιο όραμα», ενδεχομένως διαφορετικό από αυτό της Shell.
«Αυτό ισχύει τόσο σε εμπορικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο. Μπορεί για παράδειγμα να έχουν στόχο να αναπτύξουν κάποια έργα στο Ιράν ή σε άλλες χώρες, τα οποία να επηρεάσουν και τις αποφάσεις αναφορικά με το φυσικό αέριο του Ισραήλ. Δηλαδή η Shell ίσως έχει διαφορετικές προτεραιότητες από την BG. Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι η Αίγυπτος έχει σοβαρές ελλείψεις φυσικού αερίου και αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα διαρκέσει για πολλά χρόνια».
Αν πάντως τα σχέδια για εξαγωγή φυσικού αερίου από τα θαλασσοτεμάχια του Ισραήλ και της Κύπρου ναυαγήσουν, τότε η αξιοποίηση των αποθεμάτων θα πάρει παράταση, τόνισε. Ο Άμιτ Μορ, αναφέρθηκε επίσης στην αγορά της Ιορδανίας, λέγοντας ότι αποτελεί ακόμα μια επιλογή, αν και πρόκειται για μια μικρή αγορά.

Πολιτικά μη βιώσιμη επιλογή η Τουρκία 

«Η φυσιολογική επιλογή θα ήταν η Τουρκία. Είναι μια χώρα με ισχυρή οικονομία και μεγάλη αγορά. Πέρσι εισήγαγε 47 BCM φυσικού αερίου και μέχρι το 2020 οι ανάγκες αναμένεται να φτάσουν τα 60 BCM ετησίως. Υπάρχει βούληση από πλευράς τουρκικών εταιρειών, αλλά και ανθρώπων εντός της τουρκικής κυβέρνησης για εισαγωγή φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν. Με τα σημερινά δεδομένα όμως, αυτή η επιλογή είναι πολιτικά μη βιώσιμη λόγω των προβληματικών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ», τόνισε.
Ερωτηθείς κατά πόσο το οικονομικό συμφέρον μπορεί να υπερπηδήσει τα όποια πολιτικά προβλήματα, απάντησε ότι στις πλείστες των περιπτώσεων, υπερισχύει η πολιτική. «Χρειάζεται η βούληση όλων των πλευρών. Της Τουρκίας, του κ. Ερντογάν, του Ισραήλ και της Κύπρου. Αν όντως οι συνομιλίες για το κυπριακό οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα και αν βελτιωθούν οι σχέσεις Ισραήλ Τουρκίας….Αλλά καταλαβαίνετε…Υπάρχουν πολλά «αν».

Μη βιώσιμος ο East-Med

Αναφορικά με την πρόταση για τον αγωγό East-Med Pipeline, ο οποίος δυνητικά θα επεκτείνεται από τα θαλάσσια κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Κύπρο, την Κρήτη και στη συνέχεια στη δυτική Ελλάδα, την Πελλοπόνησο και την Ήπειρο, για να συναντήσει τελικά τον ελληνοϊταλικό αγωγό IGI, απάντησε ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι βιώσιμο έργο. Όπως εξήγησε, τα κοιτάσματα που έχουν ανευρεθεί μέχρι στιγμής στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν δικαιολογούν προς το παρών την κατασκευή του. Ωστόσο πρόσθεσε, θα πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι ως επιλογή, σε περίπτωση που υπάρξουν περαιτέρω ανακαλύψεις στην περιοχή.
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες συμφωνίες Τουρκίας-Ρωσίας, για εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, μίλησε για διπλωματική κίνηση παρά για ουσιαστική. «Εκτιμώ ότι η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να παραμένει εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο για πολλά χρόνια ακόμα», κατέληξε. 
 
http://energypress.gr/news/mi-viosimos-o-east-med-ektima-israilinos-analytis