Wednesday 27 May 2015

Αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός των δικτύων διανομής για να τροφοδοτούνται και από τις ΑΠΕ

Έκκληση προς τα ηγετικά στελέχη του ενεργειακού κλάδου απεύθυνε η Valeria Termini, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Council of European Energy Regulators - CEER), για άμεση αναβάθμιση των δικτύων  ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μεταφοράς των παραγόμενων φορτίων από τις ΑΠΕ.

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο των εργασιών του 6ου Παγκόσμιου Ενεργειακού Φόρουμ, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη. Παραθέτοντας παραδείγματα από την πατρίδα της, η Termini, δήλωσε ότι το σύστημα διανομής της Ιταλίας ενισχύθηκε από το 2007, με την παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ. Το παραγόμενο ηλεκτρικό φορτίο στην Ιταλία, το 2013, καταγράφηκε στα 63 TW. Τα στοιχεία δείχνουν 600.000 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορα επίπεδα, με ετήσια παραγωγή που φτάνει στα 46.000 MW.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 1 MW καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες περισσότερων από 900 νοικοκυριών για ένα χρόνο. Λαμβάνοντας το λόγο ο Martin Crouch, αντιπρόεδρος της CEER, κάλεσε τους επενδυτές να χρηματοδοτήσουν την έρευνα για νέες τεχνολογίες που θα τεθούν στην υπηρεσία της βιομηχανίας.
Αντίστοιχα, ο Johan Rens, καθηγητής πανεπιστημίου της Νότιας Αφρικής, τόνισε τη σημασία της εναρμόνισης στον κλάδο της ενέργειας. Όπως τόνισε «πριν από μερικά χρόνια, δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Νότιας Αφρικής». Και πρόσθεσε, «οι όποιες αλλαγές εφαρμόζονται στην αγορά ενέργειας της Νοτίου Αφρικής, σε επίπεδο τεχνικού ή θεσμικού πλαισίου, είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσουν την υπόλοιπη ενεργειακή αγορά της αφρικανικής ηπείρου». Στις εργασίες του φόρουμ, παρουσιάστηκαν "έξυπνα συστήματα", τα οποία προειδοποιούν τους καταναλωτές για προβλήματα στο δίκτυο διανομής, αλλά και για την άσκοπη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.
 
http://energypress.gr/news/anagkaios-o-eksyghronismos-ton-diktyon-dianomis-gia-na-trofodotoyntai-kai-apo-tis-ape