Tuesday 14 July 2015

Ισραήλ: Το φθηνότερο αέριο θα ωφελήσει τις βιομηχανίες, αλλά όχι και τους καταναλωτές

Έκθεση σχετικά με την επίδραση του φυσικού αερίου στις εγχώριες βιομηχανίες προετοίμασε το αρμόδιο κέντρο έρευνας του Κνεσέτ στο Ισραήλ, φτάνοντας στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη δεν πρόκειται να μετακυληθούν στους καταναλωτές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι βιομηχανίες θα εξοικονομήσουν χρήματα με δύο τρόπους λόγω της έλευσης του φυσικού αερίου:
Πρώτον, θα είναι σε θέση να αγοράζουν φθηνότερο ηλεκτρισμό από την κρατική επιχείρηση, η οποία έχει προβεί ήδη σε συμφωνίες αγοράς αερίου για τους σταθμούς της και δεύτερον, οι βιομηχανίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν άμεσα το αέριο ως καύσιμο για τις ενεργειακές τους ανάγκες. Βάσει της έκθεσης, μια άνοδος της τιμής του αερίου κατά ένα δολάριο θα οδηγούσε σε άνοδο του κόστους του ρεύματος για τους καταναλωτές κατά περισσότερο από 1 δις. NIS, δεδομένου του ότι η χώρα καταναλώνει 7,57 δις. κ.μ. αερίου ετησίως (2014). Στο σενάριο αυτό, η τιμή του ρεύματος αυξάνεται κατά 5%.
Παράλληλα, το κόστος χρήσης του αερίου στη βιομηχανία υπολογίζεται σε 0,47% επί του τζίρου, άρα πιθανή πτώση της τιμής του κατά ένα δολάριο θα εξοικονομούσε το 0,06% του τζίρου. Μαζί με τις φθηνότερες προμήθειες ρεύματος, το αποτέλεσμα θα ήταν μόλις 0,1% του τζίρου, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για μετακύληση του οφέλους προς τους τελικούς καταναλωτές, όπως αναφέρει η έκθεση και υπογραμμίζει και ο πρώην αρχι-οικονομολόγος της εθνικής υπηρεσίας φυσικού αερίου, Μίκι Κόρνερ.
 
http://energypress.gr/news/israil-fthinotero-aerio-tha-ofelisei-tis-viomihanies-alla-ohi-kai-toys-katanalotes

No comments: