Thursday 30 July 2015

Πολύ χαμηλά παραμένει η ελεύθερη τιμολόγηση του φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη

Κερδίζει διαρκώς έδαφος η ανεξάρτητη τιμολόγηση (gas-on-gas) του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έναντι της τιμολόγησης με βάση την τιμή του πετρελαίου, όπως τονίζει ο Πάτρικ Χέδερ του Ινστιτούτου Ενεργειακών Σπουδών της Οξφόρδης, μιλώντας στο πρακτορείο Αναντολού. Ο ίδιος ανέφερε ότι η παλιά τεχνική της τιμολόγησης με βάση το πετρέλαιο δημιουργήθηκε τεχνητά στο παρελθόν ώστε να μπορέσει να συναγωνιστεί το αέριο τα καύσιμα, αλλά πλέον θεωρείται πεπαλαιωμένη στη ΒΔ Ευρώπη.
Πλέον, αυτού του είδους η τιμολόγηση χαρακτηρίζει μόλις το 12% των ποσοτήτων αερίου, ενώ η ανεξάρτηση το 88%. “Η στροφή προς την ανεξάρτητη τιμολόγηση υπήρξε αποφασιστική τα τελευταία 10 χρόνια”, υπογραμμίζει. Όσον αφορά την περιοχή της Μεσογείου, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 30-70, αλλά στην περίπτωση της ΝΑ Ευρώπης, το ποσοστό της ανεξάρτητης τιμολόγησης είναι μονάχα 4%.
Ο Χέδερ παρατηρεί ότι δεν είναι σαφές πόσο ακόμη θα διαρκέσει η μετάβαση από τον ένα μηχανισμό στον άλλο, αλλά η ανεξάρτητη τιμολόγηση θα επικρατήσει επειδή εξασφαλίζει δικαιότερες τιμές. Παρόλα αυτά, τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας αερίου έχουν ακόμα ρόλο, καθώς προσφέρουν σιγουριά και αξιοπιστία. Την ίδια στιγμή, μεγάλοι προμηθευτές, όπως η Gazprom, έχουν προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα με αποτέλεσμα η τιμή τους να αποκλίνει πλέον μόλις 5% από την τιμή αναφοράς στη Βρετανία, η οποία καθορίζεται ελεύθερα.
 
http://energypress.gr/news/poly-hamila-paramenei-i-eleytheri-timologisi-toy-fysikoy-aerioy-sti-na-eyropi

No comments: