Wednesday 29 July 2015

Συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας ανοίγει τον δρόμο για στενότερες ενεργειακές σχέσεις Κύπρου-Ιράν

Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας θα υπογραφεί μεταξύ της Κύπρου και του Ιράν την ερχόμενη Τρίτη 4 Αυγούστου κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, του Ιρανού Υφυπουργού Οικονομικών Δρ. Άλι Ασγκάρι. Αυτό ανέφερε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Κύπρο Δρ. Ρέζα Ζαμπίμπ σε δήλωση του ενόψει της επίσκεψης η οποία θα πραγματοποιηθεί 3-5 Αυγούστου, με το επίσημο μέρος να λαμβάνει χώρα την Τρίτη 4 Αυγούστου.

Κύριος στόχος της επίσκεψης, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Ρέζα Ζαμπίμπ είναι η υπογραφή Συμφωνίας για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας, μια συμφωνία η οποία, όπως εξήγησε, αναμένεται ν` ανοίξει το δρόμο για ενίσχυση των επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων Κύπρου – Ιράν. Ο Ιρανός Πρέσβης υπενθύμισε ότι οι δύο χώρες έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία για στήριξη των επενδύσεων, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της εφαρμογής, αλλά και ότι εντός του 2014 τα εμπορικά επιμελητήρια των δύο χωρών υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τις συμφωνίες στις οποίες έχουν προχωρήσει με την Κύπρο αλλά και αυτές που πρόκειται να υπογραφούν σε συνάρτηση και με την άρση των κυρώσεων ως αποτέλεσμα της πρόσφατης συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, «τα πάντα είναι έτοιμα για ένα νέο μομέντουμ στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις (Κύπρου – Ιράν)».
Μάλιστα, ο κ. Ζαμπίμπ επεσήμανε πως καθώς ο όγκος του εξωτερικού εμπορίου του Ιράν ανέρχεται στα $120 δισ. Περίπου, εκ των οποίων τα μισά αφορούν εξαγωγές και τα άλλα μισά εισαγωγές, υπάρχει αρκετό έδαφος για όσους ενδιαφέρονται να εξάγουν αγαθά ή υπηρεσίες στο Ιράν. «Αν συγκρίνουμε αυτά τα στοιχεία με τα αντίστοιχα της Κύπρου, αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχει αρκετός χώρος για τον κάθε ένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο Ιρανός Πρέσβης σημείωσε ότι η Κύπρος για το Ιράν είναι κάτι σαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε ό,τι αφορά το μέγεθος, αλλά και τις δυνατότητες παραγωγής, επισημαίνοντας πως το διμερές εμπόριο του Ιράν με τα ΗΑΕ ανήλθε το 2014 στα $18 δισ. και υποδεικνύοντας ότι και η Κύπρος μπορεί να ακολουθήσει αυτό το δρόμο.
Ερωτηθείς κατά πόσο από την πλευρά του Ιράν διακρίνονται προοπτικές για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ο Ιρανός Πρέσβης είπε ότι το Ιράν μπορεί να προσφέρει στην Κύπρο τεχνογνωσία, εμπειρογνωμοσύνη σε νομικά ζητήματα και ίσως και ίσως κάποιες υπηρεσίες σε περίπτωση που υπάρξει περιθώριο για κάτι τέτοιο.
Υπενθύμισε στο πλαίσιο αυτό ότι ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης επισκέφτηκε πριν από μερικούς μήνες το Ιράν και υπέγραψε μια Συμφωνία Κυρίων με τον Ιρανό Υπουργό πετρελαίου, η οποία ακριβώς προνοεί συνεργασία στα πιο πάνω ζητήματα. «Τώρα είμαστε στο στάδιο της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας», πρόσθεσε.
«Αν μιλούμε για αέριο, τότε το Ιράν είναι η 2η χώρα, μετά τη Ρωσία, με τα περισσότερα αποθέματα, αν μιλούμε για πετρέλαιο τότε είναι σε όλους γνωστός ο ρόλος του Ιράν στη διεθνή αγορά πετρελαίου, αν πρόκειται για πετροχημικά τότε η εμπειρία είναι πάλι εκεί», τόνισε. Και συνέχισε λέγοντας ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο η Κύπρος θα εξάγει το φυσικό της αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά και πως και σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει κάποιου είδους συνεργασία και διαβουλεύσεις, καθώς και το Ιράν στοχεύει σε κάτι παρόμοιο. «Έχουμε κάποιες ιδέες για εξαγωγή αερίου στην Ευρώπη, ήδη έχουμε υπογράψει Μνημόνια Συναντίληψης με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε.
Ανέφερε τέλος πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ιρανού Υφυπουργού Οικονομικών θα συσταθεί και ο Κυπρο-ιρανικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος, ο οποίος θα διευκολύνει την επιχειρηματικότητα μεταξύ των δύο χωρών. Τα μέλη του Συνδέσμου θα λάβουν συγκεκριμένη στήριξη και πληροφόρηση, πρόσθεσε, και εξέφρασε την ελπίδα η δημιουργία του Συνδέσμου θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων.
 
http://energypress.gr/news/symfonia-apofygis-diplis-forologias-anoigei-ton-dromo-gia-stenoteres-energeiakes-sheseis-kyproy

No comments: