Thursday 30 July 2015

Μεντβέντεφ: Η Ε.Ε. θα αποφασίσει την όδευση του Turkish Stream δυτικά των ελληνοτουρκικών συνόρων

Σε ηχηρές δηλώσεις προχώρησε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καθώς είπε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αποφασίσει για την όδευση του αγωγού Turkish Stream δυτικά των ελληνοτουρκικών συνόρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία θα φέρει το αέριο μέχρι εκεί και η συνέχεια εξαρτάται από τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Όπως είναι φυσικό, οι παραπάνω δηλώσεις, τις οποίες είχε κάνει αρχικά ο υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, προκαλούν αμηχανία στις Βρυξέλες, αλλά και πληθώρα ερωτηματικών. Αυτό που φαίνεται, πάντως, είναι ότι η Μόσχα επιλέγει σαφώς να επικεντρώσει τις προσπάθειές της προς το παρόν στην κατασκευή του πρώτου σκέλους και της πρώτης γραμμής τροφοδοσίας του αγωγού. Σημειώνεται ότι ο Turkish Stream θα αποτελείται από τέσσερις γραμμές των 15,75 δις. κ.μ., εκ των οποίων η πρώτη θα μεταφέρει αέριο στην Τουρκία και οι υπόλοιπες στην Ευρώπη μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων. Όπως έγινε γνωστό, η Μόσχα απέστειλε στην Άγκυρα τη σχετική συμφωνία προς υπογραφή.
Παράλληλα, ο Μεντβέντεφ εξέφρασε την επιθυμία του να περάσει ο αγωγός και από τη Σλοβενία, όπως τόνισε κατά την διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα. Πρόσθεσε ότι αυτό θα αποσαφηνιστεί μόλις το έργο φτάσει σε έναν υψηλότερο βαθμό βεβαιότητας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας, Νόβακ, είπε ότι η κατασκευή του αγωγού δεν πρόκειται να ξεκινήσει προτού η Ρωσία και η Τουρκία υπογράψουν την σχετική συμφωνία.
 
http://energypress.gr/news/mentventef-i-ee-tha-apofasisei-tin-odeysi-toy-turkish-stream-dytika-ton-ellinotoyrkikon-synoron

No comments: