Wednesday 29 July 2015

Μαυρίδης: Στρατηγική συνεργασία σε ενέργεια και ασφάλεια με Ισραήλ τώρα

Ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ και Σ&Δ), αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Σχέσεων του Ευρωκοινοβουλίου με το Ισραήλ, με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Νετανιάχου στην Κύπρο, προέβηκε στην εξής δήλωση:

Ως ενεργό μέλος της Επιτροπής Σχέσεων EE με το Ισραήλ και με δεδομένη την στενή συνεργασία μου με το εβραϊκό ίδρυμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Shurat HaDin για καταγγελία Τούρκων αξιωματούχων περιλαμβανομένων των διοικητών των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, χαιρετίζω την επίσκεψη του κ. Νετανιάχου στην Κύπρο. Η συνεργασία μεταξύ της Κύπρου, ως μέλους της ΕΕ, με το Ισραήλ και με επίκεντρο την ενέργεια, εξυπηρετεί τον στρατηγικό στόχο της ΕΕ για ενεργειακή ασφάλεια και μείωση της εξάρτυσης από υφιστάμενες πηγές εφοδιασμού που δημιουργούν ολιγοπωλιακές καταστάσεις και καταχρήσεις. Όπως τεκμηριώνω και στις συνεδρίες της αρμόδιας Επιτροπής στο Ευρωκοινοβούλιο για το Ισραήλ, η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ μπορεί και πρέπει να επεκταθεί με τρόπο συγκεκριμένο και απτό και σε θέματα ασφάλειας, χωρίς αυτό να στρέφεται εναντίον άλλων χωρών της περιοχής και ιδιαίτερα της Αιγύπτου η οποία μαζί με την Ελλάδα, θα μπορούσε να αποτελέσει άλλο ένα σκέλος στην στρατηγική συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο.
Είμαστε ενώπιον ενός γεωπολιτικού σεισμού με επίκεντρο την ενέργεια στην ευρύτερη περιοχή μας ενώ ταυτοχρόνως βρίσκεται σε εξέλιξη η μάστιγα του ισλαμικού φονταμενταλισμού που  καταστρέφει κάθε έννοια πολιτισμού και ανθρωπισμού. Η στρατηγική συνεργασία χωρών με διαφορετικές θρησκείες αλλά στη βάση κοινών συμφερόντων και αρχών, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης για τον κόσμο και θα έχει την στήριξη της ΕΕ. Προς τούτο, στηρίζω θερμά τις ενέργειες της Κυπριακής Κυβέρνησης που πρέπει να επισπευτούν τώρα που οι συγκυρίες και τα πρόσωπα το ευνοούν, προτού η ευκαιρία αυτή χαθεί. Ταυτοχρόνως, πρέπει όλοι στην Κύπρο να αντιληφθούν στην πράξη ότι λύση στο Κυπριακό που θα παραχωρήσει παρεμβατικό ρόλο στην Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο, όπως διακαώς το επιδιώκει, μέσω μιας λύσης-διάλυσης στο Κυπριακό, θα είναι ταυτοχρόνως η ταφόπετρα κάθε προσδοκίας για αξιοποίηση αυτής της ιστορικής ευκαιρίας υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δικαίων του κυπριακού Ελληνισμού.
 
http://energypress.gr/news/mayridis-stratigiki-synergasia-se-energeia-kai-asfaleia-me-israil-tora

No comments: